












Czas przygotowania
6min
Czas całkowity
36min
porcja/porcje/porcji
30
plaster/plastry/plastrów
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 22/02/12
Składniki
- 240 g wody
- 1 łyżeczka suchych drożdzy (5 g)
- 30 g cukru brązowego
- 30 g masła, plus dodatkowa porcja
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, brązowy cukier i masło, wymieszać 1 min/37°C/obr. 3.
- Dodać mąkę i sól, wyrobić 3 min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" . Przełożyć ciasto do dużej miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut do wyrośnięcia. Podzielić ciasto na 3 części, uformować w kule i ułożyć obok siebie na posmarowanej tłuszczem blasze (około 30 x 12 x 10 cm). Pozostawić w ciepłym miejscu do dalszego wyrośnięcia aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie (około 30 minut). W czasie, gdy ciasto wyrasta, rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 180°C przez około 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia przed pokrojeniem na kromki.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Super chleb tostowy. Dziękuję za przepis
Dobry przepis.
Pierwszy raz robiłam ale pyszny jest😊
Do ulubionych
Daje 15g świeżych drożdży i 1 łyżeczkę cukru, wtedy chleb nie przypomina chalki. Nie dzielę na 3 części i jest ok
Przepis super chleb długo świeży
Super chleb! Miał być na długo, przyszli goście i zjedli
Bardzo dobry chleb. Mój ulubiony przepis na tostowy. Chleb nie kruszy się, jak to często się zdarza tostowym. Zamieniłam drożdże instan na świeże - 20 g wystarcza. Daję 1 łyżeczkę cukru. Polecam gorąco!
Super przepis - moje dziecko uznało że lepszy niż kupiony. Zarówno do tostów jak też chlebki w jajku. Dałam 20dkg świeżych drożdży
dziękuję
polecam zamiast wody dać mleko.