Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

  • Proszę podać składniki według następującego wzoru: 80 gmąki pszennej pełnoziarnistej 20 g otrębów przennych 400 g mąki pszennej zwykłej (nie tortowej) 240 g wody 40 g drożdży 15 g brązowego cukru (jakieś 3 łyżeczki) 30 g masła 10 g soli (1,5 łyżeczki) troszkę mleka masło do posmarowania formy Według upodobań 1 do 2 MT mieszanych nasion oleistych: słonecznik, siemie lniane, pestki z dyni, sezam

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wodę,drożdże, masło i cukier mieszamy razem - 2min, obroty 3, temp. 37

    Dodajemy pozostałeskładniki i wyrabiamy ciasto - 5 min, obroty Interwał Ciasto"Ciasto"

    Ciasto przekładamy do miski, żeby wyrosło w cieple na 30min. Idealna jest do tego miska z Tupperware do wyrabiania i "rośnościęcia" ciasta, ale w cieple i pod przykryciem (np.ze ściereczki) też podrośnie.

    Po 30 min przekładamy do formy (rozmiar jak forma na keks, podłużną średnią babkę). Ciasto ma nie sięgać aż do górnej granicy formy, ale mieć jeszcze do góry jakieś 2-4 cm luzu. Bardzo dobrze spisują się tutaj formy silikonowe, bo nie trzeba ich dodaktowo natłuszczać. Przy wyciąganiu z miski i przekładaniu do formy ciasto nieco zmniejszy swoją objętość w stosunku do tej, do której dorosło w misce - to jest normalne. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 min. Pod koniec możemy posmarować z góry odrobiną mleka. Można posypać makiem, ale wtedy może mniej wyrosnąć. Poza tym lepiej nasionka sypać do środka, bo wtedy nie będą się sypać w trakcie jedzenia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik. Piec w temp.180-190 (zależnie od piekarnika) na środkowym poziomie przez 35 min, z włączonym termoobiegiem oraz nagrzewaniem z góry i z dołu.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb tostowy z otrębami i nasionkami

Wydrukuj:

Komentarze

  • czerwca 16, 2016 at 08:42
    4.0

    Chlebek bardzo dobry, jednak nie wiem czy to, że się okrutnie kruszy, to moja kombinacja mąk zawiniła czy normalnie się kruszy? Steve  :O pozdrawiam serdecznietmrc_emoticons.D