thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

ZAKWAS

  • 100 g mąki żytniej
  • 1 MT letniej wody
  • 3 łyżki mąki żytniej, do "karmienia" zakwasu

CIASTO

  • 500 g mąki przennej
  • 250 g mąki żytniej razowej
  • 120 g ziaren lnu
  • 120 g ziaren dyni
  • 120 g otrębów owsiane
  • 120 g szklanki mieszanki dowolnych orzechów, migdałów, ziaren słonecznika, rodzynków, suszonej żurawiny
  • 120 g płatków owsianych lub orkiszowych
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżki suchych drożdży
  • 850 g wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ZAKWAS
  1. Bierzemy szklane naczynie na zakwas, w którym łączymy 100 g mąki żytniej i 100 ml letniej wody. Najlepiej, aby woda miała temperaturę 37-40 stopni, czyli letnia, lecz nie za gorąca. Mieszamy dokładnie składniki uzyskując konsystencję bardzo gęstej śmietany. Słoik lub inne szklane naczynie przykrywamy lnianą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 12 godzin. Następnie dosypujemy łyżkę mąki  żytniej i mieszamy i ponownie odstawiamy na dobę. Czynność powtarzamy przez 2 kolejne dni.

  2. CHLEB
  3. W misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki orpócz drożdży i cukru. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlewamy wodę i podgrzewamy ją do temperatury 37 stopni, następnie dodajemy zakwas, cukier i drożdże i mieszamy 8s/ obr 2-3 do połączenia. Wlewamy płyn do miski z suchymi składnikami i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Powstałej masy odkładamy 4 łyżki do słoiczka jako porcję zakwasu na następny chleb (może stać 2 tygodnie w lodówce) i następnie pozostałą część dzialimy na dwie części i wkładamy do dwóch foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia ona 6-8h. Gdy urośnie, pieczemy 1h w temperaturze 160 stopni. Chleb zachowuje świeżość do 2 tygodni. Należy go przechowywać zawiniętego w lnianą ściereczkę.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb rozmaitości na zakwasie

Wydrukuj:

Komentarze

  • lutego 12, 2016 at 17:25
    5.0

    zapomniałam o gwiazdkach tmrc_emoticons.;)

  • lutego 12, 2016 at 17:23
    5.0

    Wczoraj upiekłam z zakwasu z tego przepisu i dokładnie wg przepisu. Wyrósł do wysokości foremek (keksówki 30cm). W smaku b.dobry (żurawina,siemię,słonecznik), ale nie wyszedł mi puszysty.Odłożyłam 4 łyżki masy i będę próbowała, może wyjdzie mi puszysty. Za przepis bardzo dziękuję tmrc_emoticons.)

     

  • sierpnia 2, 2015 at 16:38

    Witam a mój nie wyrasta, nie wiem czemu, ale pieke i mężowi smakuje.Może ktoś mi powie co robie żle, bo robie wszystko według przepisu?

  • czerwca 25, 2015 at 11:48

    Jeśli mam zakwas zrobiony przez siebie wcześniej (nie wg. wskazówek z tego przepisu) ile powinnam go dodać?

  • listopada 30, 2014 at 07:27
    5.0

    Chlebek przetestowany tmrc_emoticons.) Jest pyszny tmrc_emoticons.) i nawet po modyfikacji składników zawsze się udaje  tmrc_emoticons.;) Dwa zrobiłam z zakwasu, a dwa kolejne z pozostawionej wcześniej części ciasta tmrc_emoticons.) 

  • czerwca 26, 2014 at 17:03
    5.0

    Tyle pozytywnych komentarzy to muszę wypróbować

  • marca 21, 2013 at 16:38

    Clebek rewelacyjny  Love właśnie go zrobiłam,wyszły dwa bochenki ale następnym razem zrobię w jednej blaszce będzie trochę wyższy jeszcze raz wielkie dzięki za przepis Big Smile

  • marca 18, 2013 at 18:07

    Witam!!!

    Właśnie dzisiaj upiekłam ten chlebek jest godny polecenia w smaku przepyszny tylko jedno pytanie mam, trochę tak jakby mi nie wyrósł chociaż czekałam całą noc i jest taki zbity nie wiem czy może mam za długą blaszkę moja ma ok.30 cm.qale i tak będę go piekłam nie poddam się jest naprawdę smaczny i wielkie dzięki za taki przepis :love

     

  • stycznia 17, 2013 at 22:48

    Przepis jest doskonały, a chleb udaje się i smakuje cudownie tmrc_emoticons.) .  Pani Małgosiu, chapeau bas! salimali2 - Marzena Dobkowska.

    salimali2

  • grudnia 6, 2012 at 13:06

    Pani Małgosiu chlebek perfekcyjny. Pierwszy raz piekłam chleb i w dodatku skorzystałam z pani przepisu. Jest naprawdę pyszny. Zrobiłam na swoim wychodowanym zakwasie 6cio dniowym z mąki żytniej. Wyrósł świetnie i upiekł się puszysty tak jak pani to opisuje.tmrc_emoticons.) Dałam pół mojej teściowej i była zachwycona. Spytała jak ja to zrobiłam,że jest taki puszystytmrc_emoticons.)., bo moja szwagirka  a jej druga synowa piecze od kilku lat  i jej wychodzi zbity. Dziękuję za przepis naprawdę świetnytmrc_emoticons.)tmrc_emoticons.)

    Uwierz w to, kiedyś napewno ci się udatmrc_emoticons.).

Are you sure to delete this comment ?