Czas przygotowania
4h 0min
Czas całkowity
4h 0min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Średni
- TM 6
opublikowany: 04/03/21
zmieniono dnia: 04/03/21
Składniki
Chleb pszenny na zakwasie i drożdżach II
- mleko, 2/3 szklanki
- 0,5 wody, szklanki
- 1 cukru, płaska łyżka
- 500 g mąki pszennej
- 1 soli, łyżka
- 1 Zakwasu, szklanka, aktywnego
- 8 g świeżych drożdży
- 2 masła, łyzki
- 1 jajko
- 2 śmietany, łyżki,30% tłuszczu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego dać cukier, wodę, mleko i pokruszone drożdże, podgrzewać 3 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę, sól, aktywny zakwas, rozpuszczone masło, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Zostawić ciasto w naczyniu miksującym do podwojenia objętości. Potem na lekko oprószonej stolnicy uformować bochenek, przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Przykryć bawełnianą szmatką, odstawić jeszcze na godzinę w ciepłe miejsce. Chleb posmarować rozbełtanym jajkiem wymieszanym ze śmietaną 30 %, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 220ºC (góra-dół). Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190ºC, piec jeszcze 20-25 minut. Studzić na kratce.
Porady
Po więcej inspiracji zapraszam na mojego bloga https://madebymycha.pl/
*przepis ze strony https://www.mojewypieki.com/
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
po co drożdze, skoro jest zakwas, przecież w zupełnosci wystarczy, aby chlebek pięknie wyrósł. Pytam z ciekawosci
Magdalena Sciezynska
Are you sure to delete this comment ?