Czas przygotowania
6h 0min
Czas całkowity
6h 0min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Średni
- TM 6
opublikowany: 18/03/21
zmieniono dnia: 18/03/21
Składniki
Chleb pszenny na zakwasie IV
- 500 g mąki pszennej
- 150 g Zakwasu, aktywnego
- 300 wody, ml, ciepłej
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 miodu, łyżeczka
- 1 oliwy z oliwek, łyżki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego dać miód i wodę, podgrzewać 3 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać zakwas oraz oliwę z oliwek, wymieszać 30 sekund/obr. 3. Dodać mąkę i sól, wyrobić 5 minut/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć za pomocą kopystki do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wilgotnymi dłońmi wyrównać chleb. Przykryć bawełnianą szmatką, odstawić na 4-5 godzin w ciepłe miejsce. Chleb wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200ºC (góra-dół). Piec 40-45 minut. Studzić na kratce.
Porady
Po więcej inspiracji zapraszam na mojego bloga https://madebymycha.pl/
*przepis ze strony https://rytmynatury.pl/
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Wyszedł pycha
Are you sure to delete this comment ?