thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
3h 0min
Czas całkowity
3h 0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Średni

Składniki

Chleb pszenno-żytni z gara

  • 30 g drożdży świeżych
  • 1 cukru, łyżeczka
  • 500 wody, ml, ciepłej
  • 550 g mąki pszennej
  • 200 g mąki żytniej, razowej
  • 1 soli, płaska łyżka
  • 2,5 łyżki oleju

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pokruszone drożdże i cukier, wymieszać 3 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąki i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Zostawić w Thermomixie na 30-60 minut. Po tym czasie wlać olej, jeszcze raz krótko wyrobić, 1,5 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto za pomoca kopystki przełożyć do miski, przykryć ściereczką, odstawić na godzinę do podwojenia objętości. W między czasie wstawić naczynie żaroodporne wraz z przykrywką do zimnego piekarnika, rozgrzać go do temperatury 220ºC (góra-dół). Jak piekarnik uzyska właściwą temperaturę do gorącego naczynia żaroodpornego przełożyć ciasto, przykryć. Zmniejszyć temperaturę do 200ºC. Piec około 40 minut. Po upływie tego czasu odkryć, piec jeszcze 5-10 minut. Studzić na kratce.

Porady

Po więcej inspiracji zapraszam na mojego bloga https://madebymycha.pl/

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb pszenno-żytni z gara

Wydrukuj:

Komentarze

  • lutego 4, 2023 at 15:33

    chlebek warty polecenia skórka chrupiąca ładnie wyrósł można go piec można tez zwiększyć ilość soli do 2 łyzeczek dla mnie troszkę nie słony .