Czas przygotowania
3h 0min
Czas całkowity
3h 0min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Średni
- TM 6
opublikowany: 21/03/21
zmieniono dnia: 21/03/21
Składniki
Chleb pszenno-żytni z gara
- 30 g drożdży świeżych
- 1 cukru, łyżeczka
- 500 wody, ml, ciepłej
- 550 g mąki pszennej
- 200 g mąki żytniej, razowej
- 1 soli, płaska łyżka
- 2,5 łyżki oleju
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pokruszone drożdże i cukier, wymieszać 3 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąki i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Zostawić w Thermomixie na 30-60 minut. Po tym czasie wlać olej, jeszcze raz krótko wyrobić, 1,5 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto za pomoca kopystki przełożyć do miski, przykryć ściereczką, odstawić na godzinę do podwojenia objętości. W między czasie wstawić naczynie żaroodporne wraz z przykrywką do zimnego piekarnika, rozgrzać go do temperatury 220ºC (góra-dół). Jak piekarnik uzyska właściwą temperaturę do gorącego naczynia żaroodpornego przełożyć ciasto, przykryć. Zmniejszyć temperaturę do 200ºC. Piec około 40 minut. Po upływie tego czasu odkryć, piec jeszcze 5-10 minut. Studzić na kratce.
Porady
Po więcej inspiracji zapraszam na mojego bloga https://madebymycha.pl/
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
chlebek warty polecenia skórka chrupiąca ładnie wyrósł można go piec można tez zwiększyć ilość soli do 2 łyzeczek dla mnie troszkę nie słony .