Składniki
chleb pszenno-żytni na maślance
- 270 g maślanki
- 150 g wody
- 40 g drożdży, świeżych
- 1 płaskiej łyżeczki cukru
- 300 g Maki żytniej typ 2000
- 210 g mąki pszennej 750
- 1 płaskich łyżeczek soli
- 3 płaskie łyżki oliwy
- 20 g płatków owsianych
- 2 czubate łyżki sezamu,siemienia lnianego itp.
- 1 płaskich łyżek słonecznika łuskanego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do"Blokada naczynia miksującego" wlać maslankę, wodę, dodać dorżdzę i łyżeczkę cukru. Podgrzać 1min/ 37 st. C/ obroty 2
2. Dodać makę żytnią, pszenną, sól, oliwę, wyrobić ciasto 4 min/"Ciasto"
3. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką kuchenną i pozosatwić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia 25 min.
4.ciasto delikatnie przełożyć do natłuszczonej keksówki o dł. 25 cm, przykryć ściereczka i odstawić na 10 min w ciepłym miejscu
5. Wierzch chlebka posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarenkami.
6. Piec 50-60 min w 200 st C.
Chleb pszenno-żytni na maslance
Porady
Smacznego!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
może ten mi się uda wczorajszy "pachniał" drożdżami
Ewelina
Piec z termoobiegiem czy góra/dół?
Nie ma w przepisie info kiedy dawać te ziarna i płatki.
Mnie bardzo się udał Skorzystam jeszcze na pewno nie raz.
Ja właśnie robię, jest w piekarniku i coś mało rośnie ciasto mnie trochę zaniepokoiło, bo było klejące. Ale mam ndzieje, że w efekcie końcowym wyjdzie pyszny.
Rewelacja. Pierwszy raz robiłam i wyszedł wspaniały.
zrobilam jako bulki,sa calkiem ok ale ciasto dosc rzadkie i musialam sporo maki podsypac
Niebo w gębie
Genialny przepis to mało powiedziane. Rodzinka się zajada!
Pyt czy pięć w termoobieg czy góra-dol?
Are you sure to delete this comment ?