thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 40min
Czas całkowity
2h 20min
porcja/porcje/porcji
35 plaster/plastry/plastrów
Poziom
Łatwy

Składniki

Na górę chleba

  • troszkę ziaren słoniecznika, (nie konieczne)
  • troszkę płatków owsianych, (nie konieczne)
  • troszkę mleka, (nie konieczne)

  • 0,5 litra ciepłej ( nie gorącej) wody
  • 1 łyżeczki Miodu lub cukru
  • 15 g suchych drożdzy lub 30g drożdzy świeżych
  • 150 gramów mąki pszennej
  • 350 gramów mąki orkiszowej
  • 30 gramów słonecznika
  • 20 gramów płatków owsianych ( drobnych)
  • 1-2 łyżeczki soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać miód i drożdze podgrzać 2min/37stC/obr.1

  2. Dodać mąkę pszenną, makę orkiszową, pestki słonecznika, płatki owsiane i sół, wyrobić 3min/Ciasto"Ciasto"

  3. Ciasto przełożyć ( przelać) do innego naczynia, przykryć ściereczką o odstawić na 30 minut ( bardzo szybko rośnie).

  4. Wymiary formy:

    1 forma: 35x12 ( na zdjęciu )

    lub 2 foremki: 20x10 będzie ciut niższe

    Formę do pieczenia natłuścić, lub wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, zwilżonymi wodą dłońmi wygładzić powierzchnię, pędzelkiem posmarować wierzch mlekiem posypać słonecznikiem i płatkami owsianymi, odstawić na kolejne 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220st. C

  5. Piec 10 minut w 220stC następnie zmniejszyć temperature do 200stC i piec dodatkowe 30 min. Podawać chleb wystudzony. Ewentualnie moźna po 40 minutach wyciągnąc chleb z formy, wstawić ponownie do piekarnika na kratkę i piec od 5-10min żeby podpiec boki. 

Porady

Przepis pochodzi ze strony: //ulubioneprzepisy.com/2014/04/24/chleb-pszenno-orkiszowy-na-drozdzach/ dodałam tylko płatki owsiane. 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb pszenno - orkiszowy na drożdżach

Wydrukuj:

Komentarze