- TM 5
Składniki
Na górę chleba
- troszkę ziaren słoniecznika, (nie konieczne)
- troszkę płatków owsianych, (nie konieczne)
- troszkę mleka, (nie konieczne)
- 0,5 litra ciepłej ( nie gorącej) wody
- 1 łyżeczki Miodu lub cukru
- 15 g suchych drożdzy lub 30g drożdzy świeżych
- 150 gramów mąki pszennej
- 350 gramów mąki orkiszowej
- 30 gramów słonecznika
- 20 gramów płatków owsianych ( drobnych)
- 1-2 łyżeczki soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać miód i drożdze podgrzać 2min/37stC/obr.1
Dodać mąkę pszenną, makę orkiszową, pestki słonecznika, płatki owsiane i sół, wyrobić 3min/"Ciasto"
Ciasto przełożyć ( przelać) do innego naczynia, przykryć ściereczką o odstawić na 30 minut ( bardzo szybko rośnie).
Wymiary formy:
1 forma: 35x12 ( na zdjęciu )
lub 2 foremki: 20x10 będzie ciut niższe
Formę do pieczenia natłuścić, lub wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, zwilżonymi wodą dłońmi wygładzić powierzchnię, pędzelkiem posmarować wierzch mlekiem posypać słonecznikiem i płatkami owsianymi, odstawić na kolejne 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220st. C
Piec 10 minut w 220stC następnie zmniejszyć temperature do 200stC i piec dodatkowe 30 min. Podawać chleb wystudzony. Ewentualnie moźna po 40 minutach wyciągnąc chleb z formy, wstawić ponownie do piekarnika na kratkę i piec od 5-10min żeby podpiec boki.
Porady
Przepis pochodzi ze strony: //ulubioneprzepisy.com/2014/04/24/chleb-pszenno-orkiszowy-na-drozdzach/ dodałam tylko płatki owsiane.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Piekłam dwa razy i za każdym razem zakalec
Chleb wyszedł super!
Super chlebek
Pięknie rośnie i szybko. Smaczny delikatny i chrupiące. Ja posmarowalam mlekiem owisianym i posypałam dynią-pycha!
Bardzo dobry chlebek, puszysty. Częsty gość na moim stole. Polecam
Chlebek Super smaczny ,nie kruszy sie ,wilgotny skorka chrupiąca
PYCHA!!!
Smak świetny,ale czy środek ma być taki lepki i mokry?Czy to zakalec?
Najlepszy jaki jedliśmy, a wypróbowanych było już wiele! Pyszny!!! Polecam!!
Chleb bardzo dory , skórka chrupiąca. Ja dodałam jeszcze len, i czarnuszkę. I nie trzeba dodatkowo podpiekać boczków , u mnie boki były upieczone ładnie. Proponuję aby dłyżej rósł. ja zostawiłam go na 30 min. nie 15min
Chleb rzeczywiście niezły. Dodałam zamiast słonecznika żurawinę. Pycha. Chleb się nie rozpada i ma zawartą konsystencję (dobrze się kroi na krajalnicy). Trudno jest jednak na nim równomiernie rozsmarować masło, "odkleja się", nie jest to jednak większy problemem przynajmniej dla mnie.