thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
1h 15min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Chleb przenno-żytni na zakwasie

  • 200 g mąka pszenna chlebowa (typ 750) lub orkiszowa jasna
  • 200 g mąka żytnia chlebowa (typ 720)
  • 200 g zakwas żytni razowy
  • 15 g sól
  • 280 g woda

Zakwas (dokarmienie)

  • 100 g mąka żytnia razowa (typ 2000 )

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Dodać składniki zgodnie z wagą.
  2. Wyrobić ciasto 4 minCiasto"Ciasto"
  3. Przełożyć ciasto do silikonowej formy, odstawić pod przykryciem na ok. 12 godzin, w zależności od temperatury otoczenia.
  4. Dokarmić zakwas w słoiku mąką żytnią razową typ 2000, dolać wody, wymieszać łyżką, odstawić do lodówki.
  5. Po wyrośnięciu ciasta rozgrzać piekarnik do 200°C, ustawić na grzanie góra i dół bez termoobiegu, położyć kratkę na spód piekarnika, a na niej formę z ciastem. Piec przez 1 godzinę.
  6. Wyjąć chleb z formy, zawinąć w ściereczkę i odłożyć na kratkę do góry nogami na ok. 15 minut.

Porady

Ciasto jest kleiste, dlatego zalecana jest forma silikonowym, najlepiej z usztywnianym grzbietem.

Polecam odstawić formę z ciastem do wyrośnięcia w plastikowym pudełku z pokrywką. Unikniemy w ten sposób przyklejania się ciasta do ściereczki.

Zakwas trzymać w lodówce w słoiku, dokarmiać mąką żytnią razową typ 2000.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb przenno-żytni na zakwasie

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?