Składniki
Chleb przenno-żytni na zakwasie
- 200 g mąka pszenna chlebowa (typ 750) lub orkiszowa jasna
- 200 g mąka żytnia chlebowa (typ 720)
- 200 g zakwas żytni razowy
- 15 g sól
- 280 g woda
Zakwas (dokarmienie)
- 100 g mąka żytnia razowa (typ 2000 )
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Dodać składniki zgodnie z wagą.
- Wyrobić ciasto 4 min"Ciasto"
- Przełożyć ciasto do silikonowej formy, odstawić pod przykryciem na ok. 12 godzin, w zależności od temperatury otoczenia.
- Dokarmić zakwas w słoiku mąką żytnią razową typ 2000, dolać wody, wymieszać łyżką, odstawić do lodówki.
- Po wyrośnięciu ciasta rozgrzać piekarnik do 200°C, ustawić na grzanie góra i dół bez termoobiegu, położyć kratkę na spód piekarnika, a na niej formę z ciastem. Piec przez 1 godzinę.
- Wyjąć chleb z formy, zawinąć w ściereczkę i odłożyć na kratkę do góry nogami na ok. 15 minut.
Porady
Ciasto jest kleiste, dlatego zalecana jest forma silikonowym, najlepiej z usztywnianym grzbietem.
Polecam odstawić formę z ciastem do wyrośnięcia w plastikowym pudełku z pokrywką. Unikniemy w ten sposób przyklejania się ciasta do ściereczki.
Zakwas trzymać w lodówce w słoiku, dokarmiać mąką żytnią razową typ 2000.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze