thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Łatwy

Składniki

Zakwas

  • 100 g mąki żytniej chlebowej typ 720
  • 100 g wody ciepłej, moja ma 37*C

Ciasto właściwe

  • 100 g mąki żytniej typ 720
  • 150 g zakwasu żytniego
  • 400 g maki pszennej chlebowej
  • 300 g wody
  • 2 łyżeczki soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto właściwe
  1. Wszystkie składniki na ciasto wsadzic do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i wymieszać 5 min na Ciasto"Ciasto" . Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto w tym czasie powinno podwoic objętość. Przy aktywnym zakwasie 2h w zupełności wystarczą. Gdyby tak się nie stało można wydłużyć czas do 4h.

    Następnie na opruszonym mąką blacie formujemy bochenek albo przekładamy do keksówki i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

    Piekarnik nagrzewamy do 230*C, przekładamy nasz chlebek na blaszkę i wstawiamy do piekarnika. Po 10 min. zmniejszamy temperature do 210*C. Pieczemy od 20-30 min.

    Smacznego

     

  2. Zakwas
  3. Ja mój zakwas zrobiłam mieszając pierwszego dnia 100g wody i 100g mąki żytniej, a potem co dziennie o tej samej porze dodając kolejne 50g mąki i 50g wody. Po czterech dniach zakwas jest gotowy.

     

Porady

Przepis zaczerpnięty ze strony WhitePlate. Ja swój chlebek zrobiłam bez dodatku drozdży, autorka przepisu mówi że można dodac drozdże jeśli zakwas nie jest aż tak aktywny, mi chlebek ładnie wyrasta na tym zakwasie, więc drozdży nie dodaję.

Miąższ ma lekkie dziurki, ale długo utrzymuje świeżośc, bardzo dobry w smaku.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb polski na zakwasie

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?