- TM 31
Składniki
Zakwas
- 100 g mąki żytniej chlebowej typ 720
- 100 g wody ciepłej, moja ma 37*C
Ciasto właściwe
- 100 g mąki żytniej typ 720
- 150 g zakwasu żytniego
- 400 g maki pszennej chlebowej
- 300 g wody
- 2 łyżeczki soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto wsadzic do "Blokada naczynia miksującego" i wymieszać 5 min na "Ciasto" . Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto w tym czasie powinno podwoic objętość. Przy aktywnym zakwasie 2h w zupełności wystarczą. Gdyby tak się nie stało można wydłużyć czas do 4h.
Następnie na opruszonym mąką blacie formujemy bochenek albo przekładamy do keksówki i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 230*C, przekładamy nasz chlebek na blaszkę i wstawiamy do piekarnika. Po 10 min. zmniejszamy temperature do 210*C. Pieczemy od 20-30 min.
Smacznego
Ja mój zakwas zrobiłam mieszając pierwszego dnia 100g wody i 100g mąki żytniej, a potem co dziennie o tej samej porze dodając kolejne 50g mąki i 50g wody. Po czterech dniach zakwas jest gotowy.
Ciasto właściwe
Zakwas
Porady
Przepis zaczerpnięty ze strony WhitePlate. Ja swój chlebek zrobiłam bez dodatku drozdży, autorka przepisu mówi że można dodac drozdże jeśli zakwas nie jest aż tak aktywny, mi chlebek ładnie wyrasta na tym zakwasie, więc drozdży nie dodaję.
Miąższ ma lekkie dziurki, ale długo utrzymuje świeżośc, bardzo dobry w smaku.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Chlebek dobry jednak mimo wszystko lepszy po dodaniu minimalnej ilosci drozdzy suchych. Mojemu mezowi chlebozercy smakuje jednak to jeszcze nie to co chcialby. Niemniej polecam bo naprawde dobry.
Najłatwiejszy i najsmaczniejszy jaki kiedykolwiek piekłam.daje do chlebka tylko mąkę pszenną i 20-25 gram drożdzy bo słabo mi wczesniej wyrastał.jest pyszny.
Wyśmienity przepis. Najlepszy chleb jaki udało mi się do tej pory upiec. Polecam.
Bardzo dobry chlebek .
Zrobiłam chleb na rocznym zakwasie i nie urósł mi. Czekalam 4 godziny.Nie wiem dlaczego. Jak robię chleb ręcznie to zaczyn leżakuje mi 12 godz, potem dodaje resztę składników i chlebek ładnie mi rośnie
Chleb pyszny, niestety podczas pieczenia popękał, ale i tak zagości u mnie na stałe. Dziękuję za przepis.
Czy można go dłużej zostawić do wyrosniecia? Np. na noc?
Na chwile obecna najlepszy chleb na zakwasie jaki zrobiłam. Wielkie dzięki
P.S. Czy trzeba wkladac foremke do nagrzanego piekarnika, czy mozna wstawic foremke od razu, ma to jakies znaczenie?
Musze popracowac nad zakwasem ...
czy zamiast maki żytniej moge dac inna do chleba ?
Are you sure to delete this comment ?