thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 40min
Czas całkowity
2h 20min
porcja/porcje/porcji
20 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

Chleb orkiszowy

  • 250 g orkiszu
  • 150 g wody
  • 250 g mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 150 g płatków owsianych górskich
  • 20 g oleju
  • 50 g pestek słonecznika

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Sposób przygotowania:
  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć orkisz, zemleć 1 min/obr. 10, przełożyć do innego naczynia

  2. 2. Do naczynia miksującego wlać wodę i mleko, dodać drożdże i cukier, podgrzać 2 min/37stopni/obroty 1

  3. 3. Dodać zmielony orkisz, mąkę, sól, płatki owsiane, olej i pestki słonecznika, wyrobić 3minuty/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto"

     

  4. 4. Ciasto przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30min.

  5. 5. Ciasto wyrobić jeszcze rękami na posypanej mąką stolnicy, przełożyć do natłuszczonej formy, zwilżonymi wodą dłońmi wygładzić powierzchnię chleba. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200stopni, włożyć chleb do rozgrzanego piekarnika i piec ok 40min. 

Porady

//www.facebook.com/przystanekm/

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb orkiszowy

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 5, 2020 at 18:47

    Świetny przepis😃 chlebek bardzo smaczny. Ja po wyrobieniu zostawiłam ciasto w naczyniu na 30 min ,po tym czasie ponownie Ciasto"Ciasto" 20 sekund . Przełożyłam do naczynia żaroodpornego i przykryłam ściereczką na ok 20min .Reszta wszystko według przepisu .Chlebek piękne wyrósł. Dziękuję za przepis 😁👌 dzieci się zajadają

Are you sure to delete this comment ?