Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
30
plaster/plastry/plastrów
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 19/08/17
Składniki
- 600 g pszenicy, orkiszowej
- 200 g gryki
- 40 g octu winnego
- 740 g wody
- 40 g drożdży
- 2 łyżki otrębów pszennych, lub owsianych
- 2,5 łyżeczki soli
- pestki dyni
- sezam
- siemię lniane lub pestki słonecznika według uznania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ziarna orkiszu, zemleć w dwóch porcjach po 300 g,45 s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włożyć grykę, zemleć 30 s/obr. 10.
- Dodać zmielony orkisz i pozostałe składniki, wyrabiać 3 min/ "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" , w razie potrzeby pomagając sobie kopystką.
- Ciasto przełożyć do podłużnej formy (30 cm) typu „keksówka” i włożyć do zimnego piekarnika. Czas pieczenia 75-80 min, temp.180°C.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
czy można w tym przepisie zastąpić drożdze zakwasem orkiszowym?
Czy zamiast ziaren, można dać od razu gotową mąkę? Jeśli tak, to czy proporcje są takie same?
Thermomix mam od tygodnia i dopiero raczkuję, ale już skradł moje serce. )
Wracam dziś z komentarzem podegustacyjnym: PYCHA!!! To chyba najsmaczniejszy chleb, jaki robiłam "od A do Z", a nie z gotowej mieszanki. Rewelacja! Na pewno będę go robić częściej. Dziękuję za przepis.
Dzięlę się pierwszymi wrażeniami: mój TM5 nie był w stanie "uciągnąć" przy wyrabianiu ciasto. Wyszło go bardzo dużo - umieściłam w 2 keksówkach, z jednej (30 cm) istniała obawa, że wykipi podczas pieczenia. Polecam przygotowanie chleba z połowy porcji. Aktualnie blaszki w nagrzewającym się piekarniku...
jak dla mnie rewelacja
można go zrobić na TM5,bez gryki?
Chlebek rewelacyjny. Piekłam różne chleby okrkiszowe, ale ten jest dla mnie najlepszy. Bardzo szybko się go piecze. Nie trzeba czekać aż ciasto podrośnie. Dodałam różne pestki i nasiona (lubię takie niespodzianki). Ja polecam.
Właśnie upieklam i jestem mile zaskoczona 😊 jest posmak gryki ale tylko delikatny. Pięknie wyrósł mimo że użyłam drożdży instant. Pominelam też nasiona i pestki bo moje dzieci nie lubią. Polecam!
muszę sprawdzić ten przepis, bo ten chlebek orkiszowy z książki "Radość Gotowania" dość mocno się kruszy. Ten widzę że ma już inne proporcje, więc może będzie lepiej.