thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
30 plaster/plastry/plastrów
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 11/17/10
zmieniono dnia: 08/19/17

Składniki

  • 600 g pszenicy, orkiszowej
  • 200 g gryki
  • 40 g octu winnego
  • 740 g wody
  • 40 g drożdży
  • 2 łyżki otrębów pszennych, lub owsianych
  • 2,5 łyżeczki soli
  • pestki dyni
  • sezam
  • siemię lniane lub pestki słonecznika według uznania

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego włożyć ziarna orkiszu, zemleć w dwóch porcjach po 300 g,45 s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia.
    2. Do naczynia miksującego włożyć grykę, zemleć 30 s/obr. 10.
    3. Dodać zmielony orkisz i pozostałe składniki, wyrabiać 3 min/ Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" / Ciasto"Ciasto" , w razie potrzeby pomagając sobie kopystką.
    4. Ciasto przełożyć do podłużnej formy (30 cm) typu „keksówka” i włożyć do zimnego piekarnika. Czas pieczenia 75-80 min, temp.180°C.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb orkiszowy

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 12, 2023 at 23:24

    czy można w tym przepisie zastąpić drożdze zakwasem orkiszowym?

  • listopada 26, 2020 at 10:37

    Czy zamiast ziaren, można dać od razu gotową mąkę? Jeśli tak, to czy proporcje są takie same?
    Thermomix mam od tygodnia i dopiero raczkuję, ale już skradł moje serce. tmrc_emoticons.))

  • grudnia 3, 2019 at 09:59
    5.0

    Wracam dziś z komentarzem podegustacyjnym: PYCHA!!! To chyba najsmaczniejszy chleb, jaki robiłam "od A do Z", a nie z gotowej mieszanki. Rewelacja! Na pewno będę go robić częściej. Dziękuję za przepis.

  • grudnia 2, 2019 at 14:39

    Dzięlę się pierwszymi wrażeniami: mój TM5 nie był w stanie "uciągnąć" przy wyrabianiu ciasto. Wyszło go bardzo dużo - umieściłam w 2 keksówkach, z jednej (30 cm) istniała obawa, że wykipi podczas pieczenia. Polecam przygotowanie chleba z połowy porcji. Aktualnie blaszki w nagrzewającym się piekarniku...

  • listopada 11, 2019 at 11:38

    jak dla mnie rewelacja tmrc_emoticons.)

  • marca 11, 2019 at 10:02

    można go zrobić na TM5,bez gryki?

  • listopada 19, 2017 at 19:34
    5.0

    Chlebek rewelacyjny. Piekłam różne chleby okrkiszowe, ale ten jest dla mnie najlepszy. Bardzo szybko się go piecze. Nie trzeba czekać aż ciasto podrośnie. Dodałam różne pestki i nasiona (lubię takie niespodzianki). Ja polecam.

  • listopada 28, 2016 at 18:23
    5.0

    Właśnie upieklam i jestem mile zaskoczona 😊 jest posmak gryki ale tylko delikatny. Pięknie wyrósł mimo że użyłam drożdży instant. Pominelam też nasiona i pestki bo moje dzieci nie lubią. Polecam!

  • listopada 15, 2013 at 23:43

    muszę sprawdzić ten przepis, bo ten chlebek orkiszowy z książki "Radość Gotowania" dość mocno się kruszy. Ten widzę że ma już inne proporcje, więc może będzie lepiej.

Are you sure to delete this comment ?