thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

Chlebek

  • 350 g orkiszu
  • 150 g kaszy gryczanej
  • 350 g wody
  • 40 g świeżych drożdży
  • 40 g miodu
  • 40 g octu
  • 90 g siemienia lnianego
  • 90 g szklanki mieszanki dowolnych orzechów, migdałów, ziaren słonecznika, rodzynków, suszonej żurawiny
  • 3 łyżeczki soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Chleb
  1. Zemleć 250 g orkiszu: 1min/obroty 10, otrzymaną mąkę przełożyć do innego naczynia.Czynność powtórzyć, mieląc 100 g orkiszu i 150g kaszy gryczanej, przełożyć do naczynia z mąką orkiszową.

  2. Do naczynia miksującego wlać 350g letniej wody, drożdże, miód. Wymieszać 5s/obroty 3.

  3. Dodać zmielony orkisz i kaszę gryczaną, sól, ocet, siemie lniane i słonecznik, wyrobić 4min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" .

  4. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej płatkami owsianymi formy do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1h. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 40 minut.

Porady

Przepis pochodzi z opakowania ziaren ORKISZ, marki MELVIT.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb orkiszowy

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy