Składniki
Chlebek
- 350 g orkiszu
- 150 g kaszy gryczanej
- 350 g wody
- 40 g świeżych drożdży
- 40 g miodu
- 40 g octu
- 90 g siemienia lnianego
- 90 g szklanki mieszanki dowolnych orzechów, migdałów, ziaren słonecznika, rodzynków, suszonej żurawiny
- 3 łyżeczki soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Zemleć 250 g orkiszu: 1min/obroty 10, otrzymaną mąkę przełożyć do innego naczynia.Czynność powtórzyć, mieląc 100 g orkiszu i 150g kaszy gryczanej, przełożyć do naczynia z mąką orkiszową.
Do naczynia miksującego wlać 350g letniej wody, drożdże, miód. Wymieszać 5s/obroty 3.
Dodać zmielony orkisz i kaszę gryczaną, sól, ocet, siemie lniane i słonecznik, wyrobić 4min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" .
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej płatkami owsianymi formy do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1h. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 40 minut.
Chleb
Porady
Przepis pochodzi z opakowania ziaren ORKISZ, marki MELVIT.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze