thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
5h 0min
Czas całkowity
55h 0min
porcja/porcje/porcji
16 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Chleb orkiszowo żytni

  • 250 g wody
  • 40 g drożdży świeżych
  • 1 łyżki miodu
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 200 g mąki żytniej
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wodę, drożdże i miód dodajemy. Mieszamy 2,5 minuty ; 37 st ; obroty 2
  2. Dodajemy resztę składników
    Mieszamy 2 minuty Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" Ciasto"Ciasto"
  3. Ciasto przekładamy do miski do wyrośnięcia na 40 minut. Przykrywamy ściereczką.
    Po tym czasie lekko ugniatamy żeby pozbyć się powietrza
  4. Przekładamy do wysmarowanej olejem długiej keksowki (lub wyłożonej papierem).
    Odstawiamy na 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik.
    Pieczemy w temperaturze 200 st przez około 50 minut.
    Potem przez 10 minut trzymamy w piekarniku.
    Kroimy po wystudzeniu

Porady

W pkt 2 można dodać czarnuszkę, płatki owsiane lub słonecznik wedle uznania

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb orkiszowo żytni

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy