thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
40 plaster/plastry/plastrów
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 03/09/17

Składniki

  • 350 g orkiszu
  • 150 g gryki
  • 350 g wody, letniej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 - 3 łyżeczki soli
  • 40 g octu
  • 90 g ziaren słonecznika
  • 90 g siemienia lnianego, or nasion dyni
  • 50 g sezamu
  • masło, do posmarowania formy do pieczenia
  • płatki owsiane, do posypania formy do pieczenia

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C.
    2. Do naczynia miksującego wsypać 250 g orkiszu, zemleć 1min/obr.10, przełożyć do innego naczynia.
    3. Do naczynia miksującego włożyć pozostały orkisz i grykę, zemleć 1min/obr.10, dodać do naczynia z wcześniej rozdrobnionym orkiszem.
    4. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże i miód, wymieszać 5 s/obr. 3.
    5. Dodać rozdrobniony orkisz i grykę, sól, ocet, ziarna słonecznika, siemię lniane i sezam, wyrobić 4min/ Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" / Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" .
    6. Formę do pieczenia (około 30 x 12 x 10 cm) posmarować masłem i posypać płatkami owsianymi. Ciasto wyłożyć do formy, z wierzchu posypać płatkami owsianymi, pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 220°C przez 40 minut.
    7. Przed wyłożeniem chleb pozostawić w formie do ostudzenia na 15 minut. Pokroić chleb na kromki.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb orkiszowo - gryczany

Wydrukuj:

Komentarze