Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
40
plaster/plastry/plastrów
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 03/09/17
Składniki
- 350 g orkiszu
- 150 g gryki
- 350 g wody, letniej
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka miodu
- 2 - 3 łyżeczki soli
- 40 g octu
- 90 g ziaren słonecznika
- 90 g siemienia lnianego, or nasion dyni
- 50 g sezamu
- masło, do posmarowania formy do pieczenia
- płatki owsiane, do posypania formy do pieczenia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C.
- Do naczynia miksującego wsypać 250 g orkiszu, zemleć 1min/obr.10, przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostały orkisz i grykę, zemleć 1min/obr.10, dodać do naczynia z wcześniej rozdrobnionym orkiszem.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże i miód, wymieszać 5 s/obr. 3.
- Dodać rozdrobniony orkisz i grykę, sól, ocet, ziarna słonecznika, siemię lniane i sezam, wyrobić 4min/ "Blokada naczynia miksującego" / "Obroty wsteczne" .
- Formę do pieczenia (około 30 x 12 x 10 cm) posmarować masłem i posypać płatkami owsianymi. Ciasto wyłożyć do formy, z wierzchu posypać płatkami owsianymi, pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 220°C przez 40 minut.
- Przed wyłożeniem chleb pozostawić w formie do ostudzenia na 15 minut. Pokroić chleb na kromki.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Przepyszny
Piekłam pierwszy raz. Wyszedł super dobry, chociaż mi nie wyrósł. Mimo że płaski to w smaku idealny.
Czy można dodać suche drożdże zamiast świeżych?
beatkaf-67: tak. Ja daje od razu mąkę i wychodzi bardzo dobry! Czasami zmniejszam ilość gryczanej na rzecz żytniej i wychodzi równie dobry! Polecam ten przepis!
Chlebek bardzo dobry. Wyszedł mi doskonale za pierwszym razem, robiłam zgodnie z przepisem. Ocet dałam balsamiczny. Będę go piekła często
Witam,czy można dać od razu mąkę orkiszową?Nie mam orkiszu.Czy gryka to po prostu kasza gryczana?
iwonka_sz: jestem ciekawa, daj znać
pyszny!!!
chlebek wyszedł pysznyrodzina uszczęśliwionadodałam też trochę orzechów włoskich i pokombinowałam z mąką
Ten chleb robiłam bez przekonania, bo nie przepadam za mąką gryczana ale chleb jest przepyszny, naprawdę polecam. Jestem mile zaskoczona. No i dzieciom bardzo smakuje, co mnie niezmiernie cieszy. Dziękuję za przepis.
Are you sure to delete this comment ?