thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
1h 15min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 400 g ziaren orkiszu
  • 100 g mąki gryczanej
  • 25 g drożdży,świeżych
  • 400 g wody
  • 1,5 płaskich łyżeczek soli
  • 1 łyżeczki płynnego miodu
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 20 g siemienia lnianego
  • 20 g sezamu
  • 5-10 g nasion kminku, w zależności od tego czy lubi się kmin

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wsypać orkisz, zemleć 1min/obr.10, przełożyc do innego naczynia

    2. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć drożdże, wlać wodę oraz miód, podgrzać 2min/37C/obr.1

    3. Dodać zmielony orkisz, mąkę gryczaną oraz reszte składników wyrabiać 3min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto"

    4. Przełożyć do miski, przykryć ściereczka na ok 10min.

    5. Rozgrzać piekarnik do 200C

    6. Przełożyć ciasto do wysmarowanej i wysypanej otrębami owsianymi keksówki. Wierz zmoczyc lekko mokrą ręką i posypać ziarnami słonecznika

    7. Piec ok 30minut. Sprawdzic patyczkiem.

    8. Wyjąć z blachy, ostudzić.

    Smacznego

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb orkiszowo-gryczany

Wydrukuj:

Komentarze