thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
14h 0min
Czas całkowity
15h 30min
porcja/porcje/porcji
1 g
Poziom
Łatwy

Składniki

1kg mąki

  • 1000 g mąki, Lubella 3 zboża
  • 100 gramów płatków owsianych, Eco
  • 100 gramów siemienia lnianego, Eco
  • 100 gramów ziarna słonecznika, Eco
  • 100 gramów ziaren dyni, Eco
  • 2 czubate łyżeczki soli, Sól morska drobna
  • 2 czubate łyżeczki cukru, Kryształ drobny
  • 0,5 litra wody ciepłej, Przegotowana
  • 0,5 litra wody gazowanej, Mineralna
  • 3-4 czubatych łyżek Zakwasu, Żytni

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Chleb Iwonki
  1. Mieszamy suche składniki i dodajemy mokre... Wymieszać na gładko jakies 2min. w Termomixie. Odstawić na 2godziny! Formę keksówkę (mieszanka na dwie formy - ale można zrobić połowe przepisu na jedną keksówkę!) smarujemy lekko oliwą z oliwek. Odbieramy z gotowego ciasta 5łyżek zakwasu (do lodówki - za tydzien będzie gotowy do wypieku! - można odebrać wiecej i się dzielić!) Max. czas przechowywania zakwasu 2tygodnie! Przekładamy ciasto i smarujemy wierzch oliwą przykrywamy ściereczką lnianą lub bawełnianą na 12 godzin. Pieczymy w temp. 180 stopni ok. 1 -1.30. Smacznego

Porady

Polecam misy drewniane lub szklane do mieszania a formy tylko spr np. z Tefala!!! Można przygotwać ręcznie w misie ale ... Termomix jest moim BFF więc... Wolę gdy on miesza... A ja sie relaksuję!









Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb na zakwasie

Wydrukuj:

Komentarze

  • czerwca 26, 2015 at 10:23

    Dzien dobrytmrc_emoticons.)Wczoraj zrobiłam pierwszy raz chlebek na zakwasie zytnim 500g + mąka pszenna 610g - porcja na 2 sztukiChlebek wyrastał 4 godziny - za bardzo nie zauwazylam zeby ciasto podwoilo swoją objetośc. Na prawdę zaczęło wyrastac jak juz po tych 4 godz wlaczylam piekarnik. pieklam 60 min na 200C..potem nawet przedluzylam kilka minut poniewaz patyczek byl nadal klejacy jak zanurzyłam go w chlebku. Efekt koncowy: Chlebek ma bardzo twardą skorupkę a w srodku już na 2 dzień jest wilgotny i troszke się klei... chyba tak nie powinien sie zachowywac dobry chleb. Na drożdzach wychodzą mi zupelnie inne , mięciutkie...zrobilam coś zle?

  • grudnia 23, 2014 at 16:23
    4.0

    Termomix nie wymieszał tak dużej ilości. Musiałam wyłożyć do miski, wymieszałam ręcznie - wyrósł pięknie. Wyszły 2 keksówki - normalne. Zakwas dostałam od koleżanki. Dziś robię po raz drugi, bo bardzo smakuje całej mojej rodzinie, szczególnie jeszcze ciepły tmrc_emoticons.)

  • sierpnia 6, 2014 at 01:31

    A skąd mogę wziac zakwas? 

  • czerwca 22, 2014 at 10:51

    A przepis na zakwas? i tej mąki to za dużo doBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"

     

  • maja 30, 2014 at 21:02

    Hmm 1000g mąki  + dodatki + wody czy aby termiś to uciągnie i tylko 2min mieszania?Nie bardzo też rozumiem "Przekładamy ciasto i smarujemy wierzch oliwą przykrywamy ściereczką lnianą lub bawełnianą na 12 godzin."To się tyczy ciasta czy zakwasu?Do czego ma służyć motylek? Big Smile

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

Are you sure to delete this comment ?