- TM 31
Składniki
1kg mąki
- 1000 g mąki, Lubella 3 zboża
- 100 gramów płatków owsianych, Eco
- 100 gramów siemienia lnianego, Eco
- 100 gramów ziarna słonecznika, Eco
- 100 gramów ziaren dyni, Eco
- 2 czubate łyżeczki soli, Sól morska drobna
- 2 czubate łyżeczki cukru, Kryształ drobny
- 0,5 litra wody ciepłej, Przegotowana
- 0,5 litra wody gazowanej, Mineralna
- 3-4 czubatych łyżek Zakwasu, Żytni
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Mieszamy suche składniki i dodajemy mokre... Wymieszać na gładko jakies 2min. w Termomixie. Odstawić na 2godziny! Formę keksówkę (mieszanka na dwie formy - ale można zrobić połowe przepisu na jedną keksówkę!) smarujemy lekko oliwą z oliwek. Odbieramy z gotowego ciasta 5łyżek zakwasu (do lodówki - za tydzien będzie gotowy do wypieku! - można odebrać wiecej i się dzielić!) Max. czas przechowywania zakwasu 2tygodnie! Przekładamy ciasto i smarujemy wierzch oliwą przykrywamy ściereczką lnianą lub bawełnianą na 12 godzin. Pieczymy w temp. 180 stopni ok. 1 -1.30. Smacznego
Chleb Iwonki
Porady
Polecam misy drewniane lub szklane do mieszania a formy tylko spr np. z Tefala!!! Można przygotwać ręcznie w misie ale ... Termomix jest moim BFF więc... Wolę gdy on miesza... A ja sie relaksuję!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dzien dobryWczoraj zrobiłam pierwszy raz chlebek na zakwasie zytnim 500g + mąka pszenna 610g - porcja na 2 sztukiChlebek wyrastał 4 godziny - za bardzo nie zauwazylam zeby ciasto podwoilo swoją objetośc. Na prawdę zaczęło wyrastac jak juz po tych 4 godz wlaczylam piekarnik. pieklam 60 min na 200C..potem nawet przedluzylam kilka minut poniewaz patyczek byl nadal klejacy jak zanurzyłam go w chlebku. Efekt koncowy: Chlebek ma bardzo twardą skorupkę a w srodku już na 2 dzień jest wilgotny i troszke się klei... chyba tak nie powinien sie zachowywac dobry chleb. Na drożdzach wychodzą mi zupelnie inne , mięciutkie...zrobilam coś zle?
Termomix nie wymieszał tak dużej ilości. Musiałam wyłożyć do miski, wymieszałam ręcznie - wyrósł pięknie. Wyszły 2 keksówki - normalne. Zakwas dostałam od koleżanki. Dziś robię po raz drugi, bo bardzo smakuje całej mojej rodzinie, szczególnie jeszcze ciepły
A skąd mogę wziac zakwas?
A przepis na zakwas? i tej mąki to za dużo do"Blokada naczynia miksującego"
Hmm 1000g mąki + dodatki + wody czy aby termiś to uciągnie i tylko 2min mieszania?Nie bardzo też rozumiem "Przekładamy ciasto i smarujemy wierzch oliwą przykrywamy ściereczką lnianą lub bawełnianą na 12 godzin."To się tyczy ciasta czy zakwasu?Do czego ma służyć motylek?
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.