thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Średni

Składniki

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z ziarnami

  • 40 g ziarna sezamu
  • 40 g SIEMIE LNIANE
  • 50 g słonecznika łuskanego, plus dodatkowa ilość do posypania chleba
  • 55 g płatków owsianych
  • 55 g płatków orkiszowych
  • 90 g wrzącej wody
  • 340 g wody, źródlanej lub przegotowanej
  • 8 g drożdży świeżych
  • 280 g mąki chlebowej
  • 60 g mąki żytniej
  • 8 g soli
  • masło, do natłuszczenia formy
  • 225 g zakwasu chlebowego, przygotowanego wcześniej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto właściwe
  1. Na pokrywie naczynia miksującego postaw miskę, odważ do niej sezam, siemię lniane, słonecznik łuskany i 115g wody. Odstaw.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postaw miskę, odważ do niej płatki owsiane, płatki orkiszowe i wrzącą wodę. Odstaw na 30 minut.
  3. Do naczynia miksującego Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlej 225g wody, dodaj drożdże i podgrzewaj 2 min/37°C/obr.2.
  4. Do naczynia miksującego Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodaj 225g zaczynu (patrz wskazówka), ziarna, płatki, mąkę pszenną, mąkę żytnią i sól, wymieszać z pomocą kopystki 1:30 min/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 4.
  5. Formę (13x23 cm) natłuść dokładnie masłem.
  6. Rozgrzej piekarnik do temp. 100°C, termoobieg.
  7. Ciasto przełóż do przygotowanej formy, wygładź wierzch zwilżonią dłonią, natnij ostrym nożem lub żyletką i posyp słonecznikiem (patrz wskazówka).
  8. Piecz przez 30 min (100°C).
  9. Po upływie 30 minut, ustaw piekarnik na 220°C (z chlebem w środku).
  10. Piecz 40 minut (220°C).
  11. Chleb wyjmij z piekarnika, wyjmij z formy i sprawdź czy jest upieczony (patrz wskazówka). Studź na kratce.
  12. Chleb po ostudzeniu podawać z dodatkami, pokrojonego na kromki.

Porady

Przepis na zakwas chlebowy (zaczyn) można znaleźć w Thermomix.
Zamiast słonecznika można użyć innego, ulubionego ziarna, np. sezam.
Chleb jest wypieczony, gdy wydaje głuchy dźwięk przy stukaniu go od spodu. Jeżeli chleb jest niedopieczony, należy go dopiec po wyjęciu z formy (ok 8 minut)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb na zakwasie z ziarnami

Wydrukuj:

Komentarze