Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Średni
Składniki
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z ziarnami
- 40 g ziarna sezamu
- 40 g SIEMIE LNIANE
- 50 g słonecznika łuskanego, plus dodatkowa ilość do posypania chleba
- 55 g płatków owsianych
- 55 g płatków orkiszowych
- 90 g wrzącej wody
- 340 g wody, źródlanej lub przegotowanej
- 8 g drożdży świeżych
- 280 g mąki chlebowej
- 60 g mąki żytniej
- 8 g soli
- masło, do natłuszczenia formy
- 225 g zakwasu chlebowego, przygotowanego wcześniej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postaw miskę, odważ do niej sezam, siemię lniane, słonecznik łuskany i 115g wody. Odstaw.
- Na pokrywie naczynia miksującego postaw miskę, odważ do niej płatki owsiane, płatki orkiszowe i wrzącą wodę. Odstaw na 30 minut.
- Do naczynia miksującego "Blokada naczynia miksującego" wlej 225g wody, dodaj drożdże i podgrzewaj 2 min/37°C/obr.2.
- Do naczynia miksującego "Blokada naczynia miksującego" dodaj 225g zaczynu (patrz wskazówka), ziarna, płatki, mąkę pszenną, mąkę żytnią i sól, wymieszać z pomocą kopystki 1:30 min/ "Obroty wsteczne" /obr. 4.
- Formę (13x23 cm) natłuść dokładnie masłem.
- Rozgrzej piekarnik do temp. 100°C, termoobieg.
- Ciasto przełóż do przygotowanej formy, wygładź wierzch zwilżonią dłonią, natnij ostrym nożem lub żyletką i posyp słonecznikiem (patrz wskazówka).
- Piecz przez 30 min (100°C).
- Po upływie 30 minut, ustaw piekarnik na 220°C (z chlebem w środku).
- Piecz 40 minut (220°C).
- Chleb wyjmij z piekarnika, wyjmij z formy i sprawdź czy jest upieczony (patrz wskazówka). Studź na kratce.
- Chleb po ostudzeniu podawać z dodatkami, pokrojonego na kromki.
Ciasto właściwe
Porady
Przepis na zakwas chlebowy (zaczyn) można znaleźć w Thermomix.
Zamiast słonecznika można użyć innego, ulubionego ziarna, np. sezam.
Chleb jest wypieczony, gdy wydaje głuchy dźwięk przy stukaniu go od spodu. Jeżeli chleb jest niedopieczony, należy go dopiec po wyjęciu z formy (ok 8 minut)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Apetyczny chlebek.
Are you sure to delete this comment ?