Składniki
- 100 g zakwasu żytniego
- 1 łyżeczki soli
- 430 g wody
- 250 g maki pszennej, typ 650
- 300 g mąki żytniej typ.720
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do dużej miski wlewamy 100 g zakwasu (z mąki żytniej i wody), 200 g mąki żytniej typ 720 i 200 ml letniej (nie ciepłej!) wody. Mieszamy łyżką i zostawiamy na 8-10 godzin. Najwygodniej nastawić rano- wówczas pieczemy wieczorem, lub nastawić wieczorem, jeżeli planujemy piec rano.
Do naczynia miksującego wlewamy 400 g zaczynu z miski, dodajemy 250 g mąki pszennej, 100 g mąki żytniej i sól rozpuszczoną w 230 g letniej wody. Wyrobiamy 3 min. "Blokada naczynia miksującego" "Ciasto" nie przykrywamy miarką.
Foremkę (keksówka ok. 30 cm) smarujemy tłuszczem (może być olejem) i wysypujemy pszenną .maką.
Ciasto przekładamy do foremki (powinno zająć ok. połowę objętości) i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2- 3 godz. Po godzinie smarujemy wierzch olejem za pomocą pędzelka, aby skórka była rumiana. Kiedy chleb wyrośnie na ok. 0,5 cm od brzegu wstawiamy do chłodnego piekarnika (podczas nagrzewania chleb jeszcze trochęurośnie) i pieczemy 200C przez ok. 40 min, następnie 180C przez 20 min, a jeśli lubimy mocno wypieczony to dodatkowo jeszcze 10 min.
Upieczony chleb sam odchodzi od formy, po wyjęciu stawiamy na kratce, aby był swobodny przepływ powietrza i czekamy aż przestygnie. Chleb kroić najszybciej godzinę po wyjęciu.
Polecam ten przepis- wychodzi za każdym razem i jest naprawdę pyszny!!!
Można dodać ulubione dodatki- czarnuszkę, kminek, czosnek niedźwiedzi itp.
Zakwas- musimy przygotować wcześniej samodzielnie lub poprosić zaprzyjaźnioną osobę :)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Piekę co tydzień wg tego przepisu, jest pyszny, dziękuję
Chlebek wyszedł super, przepis zrozumiały i napewno go powtórzę. Polecam
Ela G.: Genialne w swej prostocie. Noże czyste tylko ośka noża pozostała upaciana. Dzięki
wyborcza27:
Podpowiem coś co może się przydać, po wyjęciu kopystką ciasta (to co "wyjdzie" bez problemu), proponuję włączyć noże na najwyższe obroty 3-4 sek. (turbo), pozostałe ciasto osiądzie na ściankach termomixu i wszystko bez problemu można wyjać kopystką, noże zostają praktycznie bez ciasta ,
dużo zdrówka Wszystkim!!!!
edytka_33:
Dziękuję za odpowiedź...
Ja piekę na drugiej od dołu
Na której półce od dołu pieczecie chlebek?
Chlebek jest super, robiłam juz kilka razy. Polecam przepis
chleb wyszedl pyszny
Chleb przepyszny. Dałam 1.5 łyżeczki soli
Are you sure to delete this comment ?