thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10h 0min
Czas całkowity
11h 0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Łatwy
  • TM 31
przez Imanka
opublikowany: 10/11/13
zmieniono dnia: 10/11/13

Składniki

  • 100 g zakwasu żytniego
  • 1 łyżeczki soli
  • 430 g wody
  • 250 g maki pszennej, typ 650
  • 300 g mąki żytniej typ.720

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Zakwas- musimy przygotować wcześniej samodzielnie lub poprosić zaprzyjaźnioną osobę :)
  1. Do dużej miski wlewamy 100 g zakwasu (z mąki żytniej i wody), 200 g mąki żytniej typ 720 i 200 ml letniej (nie ciepłej!) wody. Mieszamy łyżką i zostawiamy na 8-10 godzin. Najwygodniej nastawić rano- wówczas pieczemy wieczorem, lub nastawić wieczorem, jeżeli planujemy piec rano.

  2. Do naczynia miksującego wlewamy 400 g zaczynu z miski, dodajemy 250 g mąki pszennej, 100 g mąki żytniej i sól rozpuszczoną w 230 g letniej wody. Wyrobiamy 3 min. Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" Ciasto"Ciasto" nie przykrywamy miarką.

  3. Foremkę (keksówka ok. 30 cm) smarujemy tłuszczem (może być olejem) i wysypujemy pszenną .maką.

  4. Ciasto przekładamy do foremki (powinno zająć ok. połowę objętości) i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2- 3 godz. Po godzinie smarujemy wierzch olejem za pomocą pędzelka, aby skórka była rumiana. Kiedy chleb wyrośnie na ok. 0,5 cm od brzegu wstawiamy do chłodnego piekarnika (podczas nagrzewania chleb jeszcze trochęurośnie) i pieczemy 200C przez ok. 40 min, następnie 180C przez 20 min, a jeśli lubimy mocno wypieczony to dodatkowo jeszcze 10 min.

  5. Upieczony chleb sam odchodzi od formy, po wyjęciu stawiamy na kratce, aby był swobodny przepływ powietrza i czekamy aż przestygnie. Chleb kroić najszybciej godzinę po wyjęciu.

     

  6. Polecam ten przepis- wychodzi za każdym razem i jest naprawdę pyszny!!!

  7. Można dodać ulubione dodatki- czarnuszkę, kminek, czosnek niedźwiedzi itp.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb na zakwasie (chleb pszenno-żytni bez drożdży)

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?