thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
--
Poziom
--
  • TM 31
przez Mahalia
opublikowany: 03/16/11
zmieniono dnia: 11/29/11

Składniki

  • 200 g mąki pszennej, chlebowej
  • 200 g mąki kukurydzianej, (użyłam grysiku kukurydzianego, L)
  • 100 gdrobnej mąki żytniej (użyłam typ 720, L)
  • 350 g wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 15 g świeżych drożdży, (lub 1 łyżeczka suszonych instant)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki włożyc do naczynia miksującego i zagnieść ciasto czas 4min./Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /Ciasto"Ciasto"
    Ciasto przełożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią i odstawić do wyrastania na 1,5-2 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość.

    Nastepnie podzielić ciasto na 2 części, przełozyc do keksówek i odstawić jeszcze na 1,5 godz. do wyrośnięcia.

    Godzinę przed pieczeniem rozgrzać piekarnik do 225 st C.
    Wstawić bochenki, na dno piekarnika wsypać ok. 1/4 szklanki kostek lodu.
    Piec 25-35 minut, aż bochenki będą wyraźnie rumiane.

    Ostudzić na kuchennej kratce.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb kukurydziany

Wydrukuj:

Komentarze

  • czerwca 10, 2019 at 22:07

    jak duża ta keksówka? Mi wyszedł niski bardzo....

  • kwietnia 30, 2018 at 20:45
    5.0

    Zrobiłam chlebek, użyłam mąki kukurydzianej. Jak zwykle przy chlebach wodę, drożdże i łyżeczkę cukru podgrzałam 2 min 37 st. obr.2 (zdecydowanie szybciej wyrasta), wierzch posmarowałam rozmąconym jajkiem i posypałam pestkami dyni, wyszedł bardzo dobry. Dziękuję za przepis

Are you sure to delete this comment ?