- TM 31
Składniki
- 200 g mąki pszennej, chlebowej
- 200 g mąki kukurydzianej, (użyłam grysiku kukurydzianego, L)
- 100 gdrobnej mąki żytniej (użyłam typ 720, L)
- 350 g wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 15 g świeżych drożdży, (lub 1 łyżeczka suszonych instant)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wszystkie składniki włożyc do naczynia miksującego i zagnieść ciasto czas 4min./"Obroty wsteczne" /"Ciasto"
Ciasto przełożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią i odstawić do wyrastania na 1,5-2 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość.
Nastepnie podzielić ciasto na 2 części, przełozyc do keksówek i odstawić jeszcze na 1,5 godz. do wyrośnięcia.
Godzinę przed pieczeniem rozgrzać piekarnik do 225 st C.
Wstawić bochenki, na dno piekarnika wsypać ok. 1/4 szklanki kostek lodu.
Piec 25-35 minut, aż bochenki będą wyraźnie rumiane.
Ostudzić na kuchennej kratce.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
jak duża ta keksówka? Mi wyszedł niski bardzo....
Zrobiłam chlebek, użyłam mąki kukurydzianej. Jak zwykle przy chlebach wodę, drożdże i łyżeczkę cukru podgrzałam 2 min 37 st. obr.2 (zdecydowanie szybciej wyrasta), wierzch posmarowałam rozmąconym jajkiem i posypałam pestkami dyni, wyszedł bardzo dobry. Dziękuję za przepis
Are you sure to delete this comment ?