thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
5h 0min
Czas całkowity
5h 45min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 1 czubatych łyżeczek soli
  • 1 czubate łyżeczki cukru
  • 300 g Maki żytniej typ 2000, lub typ 720
  • 150 g mąki żytniej razowej
  • 130 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 100 g kefiru
  • 250 g ugotowanych ziemniakow
  • 230 g ciepłej wody (ok. 40°C)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. ziemniaki, kefir, zakwas, cukier, sól i wodę wrzucić do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"

    założyć miarkę i zmiksować 20 s obr. 4 

    dodać mąki i wyrabiać Ciasto"Ciasto" ok 4 minuty

    przełożyć do pzygotowanej foremki o długości ok. 30 cm, pozostawić do wyrośnięcia ok 4-5h w ciepłyym miejscu pod przykryciem ściereczką 

    po tym czasie wstawić na 45 minut do piekarnika nagrzzanego do 200 st.

Porady

Do przygotowania zakwasu świetnym rozwiązaniem jest słoik, z nakrętką, w której należy zrobić dziurki. Dzięki temu do zakwasu będzie dolatywać niezbędne do fermentacji powietrze. Słoik wygodnie też przechowuje się w lodówce.

 

Zakwas tworzymy przez 5 dni:

1. dzień - drewnianą lub plastikową łyżeczką w szklanym słoiku o pojemności ok 0,7 l mieszamy 100 g mąki żytniej razowej z 100 g ciepłej wody, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy na ok 24 h w ciepłe miejsce

2. dzień - dodajemy 50 g mąki żytniej i 50 g ciepłej wody, mieszamy i zostawiamy jak w 1. dniu

3. dzień - dodajemy 50 g mąki żytniej i 50 g ciepłej wody, mieszamy i zostawiamy jak w 1. dniu

4. dzień - dodajemy 50 g mąki żytniej i 50 g ciepłej wody, mieszamy i zostawiamy jak w 1. dniu

5. dzień - dodajemy 50 g mąki żytniej i 50 g ciepłej wody, mieszamy i zostawiamy jak w 1. dniu

6. dnia zakwas można użyć do wypieku chleba. 

Pozostały zakwas niewykorzystany wstawiamy w słoiku do lodówki - możemy go użyć ponownie następnego dnia żeby zrobić kolejny bochenek, dosypujemy kolejną część mąki i wody, co nazywamy „dokarmianiem zakwasu” i trzymamy go w słoiku w temperaturze pokojowej.

Jeśli planujemy przygotować bochenek za parę dni, chowamy słoik do lodówki i wyciągamy na ok. 12 godzin przed planowanym użyciem, dokarmiając go zaraz po wyjęciu z lodówki. Przy następnym użyciu zostawiamy ponownie 50-100 g i tak dalej, i tak dalej. 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb kaszubski na zakwasie z bulwami

Wydrukuj:

Komentarze