- TM 5
Składniki
- 1 czubatych łyżeczek soli
- 1 czubate łyżeczki cukru
- 300 g Maki żytniej typ 2000, lub typ 720
- 150 g mąki żytniej razowej
- 130 g aktywnego zakwasu żytniego
- 100 g kefiru
- 250 g ugotowanych ziemniakow
- 230 g ciepłej wody (ok. 40°C)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
ziemniaki, kefir, zakwas, cukier, sól i wodę wrzucić do "Blokada naczynia miksującego"
założyć miarkę i zmiksować 20 s obr. 4
dodać mąki i wyrabiać "Ciasto" ok 4 minuty
przełożyć do pzygotowanej foremki o długości ok. 30 cm, pozostawić do wyrośnięcia ok 4-5h w ciepłyym miejscu pod przykryciem ściereczką
po tym czasie wstawić na 45 minut do piekarnika nagrzzanego do 200 st.
Porady
Do przygotowania zakwasu świetnym rozwiązaniem jest słoik, z nakrętką, w której należy zrobić dziurki. Dzięki temu do zakwasu będzie dolatywać niezbędne do fermentacji powietrze. Słoik wygodnie też przechowuje się w lodówce.
Zakwas tworzymy przez 5 dni:
1. dzień - drewnianą lub plastikową łyżeczką w szklanym słoiku o pojemności ok 0,7 l mieszamy 100 g mąki żytniej razowej z 100 g ciepłej wody, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy na ok 24 h w ciepłe miejsce
2. dzień - dodajemy 50 g mąki żytniej i 50 g ciepłej wody, mieszamy i zostawiamy jak w 1. dniu
3. dzień - dodajemy 50 g mąki żytniej i 50 g ciepłej wody, mieszamy i zostawiamy jak w 1. dniu
4. dzień - dodajemy 50 g mąki żytniej i 50 g ciepłej wody, mieszamy i zostawiamy jak w 1. dniu
5. dzień - dodajemy 50 g mąki żytniej i 50 g ciepłej wody, mieszamy i zostawiamy jak w 1. dniu
6. dnia zakwas można użyć do wypieku chleba.
Pozostały zakwas niewykorzystany wstawiamy w słoiku do lodówki - możemy go użyć ponownie następnego dnia żeby zrobić kolejny bochenek, dosypujemy kolejną część mąki i wody, co nazywamy „dokarmianiem zakwasu” i trzymamy go w słoiku w temperaturze pokojowej.
Jeśli planujemy przygotować bochenek za parę dni, chowamy słoik do lodówki i wyciągamy na ok. 12 godzin przed planowanym użyciem, dokarmiając go zaraz po wyjęciu z lodówki. Przy następnym użyciu zostawiamy ponownie 50-100 g i tak dalej, i tak dalej.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Do wyrobienia chleba dodajemy 300+150 g mąki żytniej? Czy te 300 g to tylko do przygotowania zakwasu?
To są różne mąki mąka 2000 jest maką żytnią z pełnego przemiału, ale nie razową.
Chciałam się upewnić: z tego co wiem mąka razowa i mąka typ 2000 to jest to samo. Czy się mylę i to są różne typy mąki?