- TM 6
- TM 5
Składniki
Zaczyn
- 2 łyżki Zakwasu, zakwas żytni
- 110 g mąka żytnia, typ 720
- 110 g wody, woda letnia ok 37stopni
Ciasto
- 220 g zaczynu
- 600 g mąka pszenna, typ 650
- 270 g jogurt grecki
- 140 g wody
- 17 g soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Zaczyn
Do słoika 0,9l odważamy 110g mąki żytniej, odstawiamy na bok.
Do naczynia "Blokada naczynia miksującego" wlewamy 110g wody i podgrzewamy 2min/37°C/obr. 1
Wodę przelewamy do słoika z wcześniej przygotowaną mąką.
Następnie dodajemy 2 łyżki zakwasu żytniego. Dokładnie mieszamy i przykrywamy słoik folią spożywczą i robimy w niej kilka dziurek.
Odstawiamy na 8-12 godz.
Ciasto Właściwe
Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w "Blokada naczynia miksującego" i wyrabiamy "Ciasto" 6min
Wyrobione ciasto przekładamy do miski przykrywamy (sciereczką lub folią spożywcą) i odstawiamy na 30min.
Po tym czasie zwilżoną wodą dłonią spłaszczamy ciasto w misce i zbierając je od spodu, przekładamy trzymaną w dłoni część ciasta na przeciwległy koniec miski. Czynność powtarzamy trzykrotnie, obracając miskę.
Odgazowane i złożone w ten sposób ciasto odkładamy na kolejne 30min. Czynności wymienione wyżej powtarzamy jeszcze dwukrotnie.
Po trzykrotnym składaniu ciasta formujemy bochenek. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Delikatnie spłaszczamy i, zakładając brzegi ciasta do środka, formujemy okrągły lub podłużny bochenek.
Uformowany bochenek układamy łączeniem do dołu na oprószonym mąką blacie, delikatnie posypujemy mąką z wierzchu i pozostawiamy na ok. 15 min, następnie przekładamy do koszyka rozrostowego łączeniem ku górze i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godz.
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 220°C z blachą umieszczoną na najniższym poziomie piekarnika. Ostrożnie wysuwamy blachę piekarnika i, odwracając koszyk, przekładamy na nią wyrośnięty bochenek. Szybko nacinamy ciasto ostrym nożem i zamykamy drzwiczki. Pieczemy 15 min w 220°C, następnie obniżamy temp. do 200°C i pieczemy kolejne 30-35 min. Upieczony chleb przekładamy na kratkę do studzenia.
Zaczyn i Ciasto
Porady
Zakwas można karmić mąką pszenną lub żytnią w zależności od potrzeb, bez konieczności równoległego prowadzenia dwóch różnych zakwasów. Jeśli chcemy upiec bochenek tylko na pszennej mące, to nie ma żadnego problemu, żeby do zakwasu sypnąć mąki pszennej, a później przy kolejnym pieczeniu wrócić np. do żytniej i upiec żytni razowiec.
Jeżeli nie mamy koszyka rozrostowego, możemy użyć durszlaka wyłożonego lekko oprószoną mąką ściereczką kuchenną albo pominąć etap formowania i przełożyć ciasto chlebowe do keksówek.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze