thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
55min
porcja/porcje/porcji
30 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Chleb

  • masło do posmarowania formy do pieczenia
  • 15 g żurawiny suszonej
  • 150 g kaszy gryczanej
  • 350 g letniej wody
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczki miodu
  • 2-3 łyżeczki soli
  • 40 g octu
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 70 g siemienia lnianego
  • 40 g maku
  • 40 g nasion dyni
  • 350 g ziaren orkiszu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać 250 g orkiszu, zemleć 45 sek/obroty 10. Przełożyć do innego naczynia.

  2. Do naczynia wsypać pozostału orkisz i kaszę gryczaną, zemleć 45 sek/obroty 10. Przełożyć do wcześniej zmienolego orkiszu

  3. Do naczynia wlać wodę, dodać drożdże, i miód, wymieszać 5 sek/obroty 3

  4. Dodać rozdrobniony orkisz, grykę, sól, ocet, wszystkie ziarna, żurawinę i mak, wyrobić 4 minuty/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" .

  5. Formę do pieczenia (30 x 12 x 10) wysmarować masłem. Ciasto przełożyć do formy. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę, przyktyć ściereczką.

  6. Na 15 minut przed końcem wyrośnięcia ciasta nagrzać piekarnik do 220 stopni.

  7. Piec 40 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie na 15 minut do ostygnięcia, następnie wyłożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Porady

Można dodać inne ziarna np. sezam

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb gryczano-orkiszowy

Wydrukuj:

Komentarze