- TM 31
Składniki
Chleb
- masło do posmarowania formy do pieczenia
- 15 g żurawiny suszonej
- 150 g kaszy gryczanej
- 350 g letniej wody
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczki miodu
- 2-3 łyżeczki soli
- 40 g octu
- 50 g ziaren słonecznika
- 70 g siemienia lnianego
- 40 g maku
- 40 g nasion dyni
- 350 g ziaren orkiszu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego wsypać 250 g orkiszu, zemleć 45 sek/obroty 10. Przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia wsypać pozostału orkisz i kaszę gryczaną, zemleć 45 sek/obroty 10. Przełożyć do wcześniej zmienolego orkiszu
Do naczynia wlać wodę, dodać drożdże, i miód, wymieszać 5 sek/obroty 3
Dodać rozdrobniony orkisz, grykę, sól, ocet, wszystkie ziarna, żurawinę i mak, wyrobić 4 minuty/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" .
Formę do pieczenia (30 x 12 x 10) wysmarować masłem. Ciasto przełożyć do formy. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę, przyktyć ściereczką.
Na 15 minut przed końcem wyrośnięcia ciasta nagrzać piekarnik do 220 stopni.
Piec 40 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie na 15 minut do ostygnięcia, następnie wyłożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Porady
Można dodać inne ziarna np. sezam
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
super
Okrisz jest odmiana pszenicy, wiec tak sobie ten chlebek jest bezglutenowy
Chlebek właśnie się piecze- po raz kolejny. Bardzo smaczny i długo zachowuje świeżość.
Dodałam do wypróbowania