- TM 5
Składniki
ciasto
- 200 g wody letniej
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 500 g mąki
farsz
- 500 g kapusty kiszonej
- 65 g grzybów suszonych
- 1 cebula
- 80 g margaryny
- sól, pieprz
- 500 g wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Grzyby płuczemy w misce, po odciśnięciu wkładamy do TM razem z odciśniętą kapustą. Dolewamy 0,5 l wody, gotujemy 18 minut, Varoma, obroty 1,5.
Odlewamy wodę, rozdrabniamy 5 sekund, obroty 5, przekłądamy do innego naczynia.
Do naczynia wkładamy cebulę, rozdrabniamy 5 sekund, obroty 4. Dodajemy margarynę i dusimy 4 minuty, Varoma, obroty 1,5. Dodajemy kapustę z grzybami i dusimy 8 minut, 100 stopni, obroty 1,5. Odstawimy do wystygnięcia.
Do przemytego naczynia wkłądamy składniki na ciasto, mieszamy 1 minutę, interwał.
Następnie wałkujemy ciasto, wykrawamy kółka i układamy farsz. Mi wyszło 54 pierogi
Porady
Do ciasta można dodać zmielone grzyby, wtedy ciasto nabierze koloru
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
margaryna zdecydowanie odpada,
18 minut gotowania grzybow z kapusta to zdecydowanie za krotko jak dla mnie - podwoilam czas - i na koncu zwiekszylam z 8 minut na 15 - lacznie ponad 45 minut powinno sie wszystko gotowac