thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

ciasto

  • 200 g wody letniej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 500 g mąki

farsz

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 65 g grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • 80 g margaryny
  • sól, pieprz
  • 500 g wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Grzyby płuczemy w misce, po odciśnięciu wkładamy do TM razem z odciśniętą kapustą. Dolewamy 0,5 l wody, gotujemy 18 minut, Varoma, obroty 1,5.

  2. Odlewamy wodę, rozdrabniamy 5 sekund, obroty 5, przekłądamy do innego naczynia.

  3. Do naczynia wkładamy cebulę, rozdrabniamy 5 sekund, obroty 4. Dodajemy margarynę i dusimy 4 minuty, Varoma, obroty 1,5. Dodajemy kapustę z grzybami i dusimy 8 minut, 100 stopni, obroty 1,5. Odstawimy do wystygnięcia.

  4. Do przemytego naczynia wkłądamy składniki na ciasto, mieszamy 1 minutę, interwał.

  5. Następnie wałkujemy ciasto, wykrawamy kółka i układamy farsz. Mi wyszło 54 pierogi

Porady

Do ciasta można dodać zmielone grzyby, wtedy ciasto nabierze koloru

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pierogi z grzybami i kapustą

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: