Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
1h 45min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

  • 0,5 kg mąki krupczatki
  • 3 łyżki siemienia
  • 3 łyżki słonecznika
  • 1,5 łyżki sezamu
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 0,5 szklanki otrąb pszennych lub razowych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 25 gram drożdży
  • 0,5 litra ciepłej wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do thermomixa wkładamy drożdze, wsypujemy cukier, 1 miarkę MT wody, 1 miarkę MT mąki. Mieszamy na pozycji 3 przez 20 sekund. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wkładamy pozostałe składniki, na końcu wsypując mąkę i cały czas mieszając na pozycji 4-5. Po wymieszaniu wszystkiego nastawiamy Ciasto"Ciasto" i wyrabiamy ciasto przez około 5 minut. Czekamy aż nam ponownie wyrośnie. Wkładamy do brytfanki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w gorącym piekarniku przez pół godziny; w temperaturze 200 st, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 st. i pieczemy przez następne pół godziny. Jeżeli chcemy mieć chrupiącą skórkę to 15 minut przed końcem pieczenia smarujemy wierzch chleba zimną wodą. Sekret piecznia chleba leży w tym, że nie można się przy tym procederze śpieszyć. W domu musi być ciepło, nie powinno się ciasto "przeziębić". Nie otwierajcie piekarnika wcześniej niż 15 minut przed końcem pieczenia. 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb domowy

Wydrukuj:

Komentarze