Składniki
- 0,5 kg mąki krupczatki
- 3 łyżki siemienia
- 3 łyżki słonecznika
- 1,5 łyżki sezamu
- 1 łyżka pestek dyni
- 0,5 szklanki otrąb pszennych lub razowych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 25 gram drożdży
- 0,5 litra ciepłej wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do thermomixa wkładamy drożdze, wsypujemy cukier, 1 miarkę MT wody, 1 miarkę MT mąki. Mieszamy na pozycji 3 przez 20 sekund. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wkładamy pozostałe składniki, na końcu wsypując mąkę i cały czas mieszając na pozycji 4-5. Po wymieszaniu wszystkiego nastawiamy "Ciasto" i wyrabiamy ciasto przez około 5 minut. Czekamy aż nam ponownie wyrośnie. Wkładamy do brytfanki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w gorącym piekarniku przez pół godziny; w temperaturze 200 st, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 st. i pieczemy przez następne pół godziny. Jeżeli chcemy mieć chrupiącą skórkę to 15 minut przed końcem pieczenia smarujemy wierzch chleba zimną wodą. Sekret piecznia chleba leży w tym, że nie można się przy tym procederze śpieszyć. W domu musi być ciepło, nie powinno się ciasto "przeziębić". Nie otwierajcie piekarnika wcześniej niż 15 minut przed końcem pieczenia.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Nie śmiem pytać, ale czy się udał?
Mói chlebek rośnie zobaczymy jaki będzie efekt końcowy