thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
--
Poziom
--
  • TM 31
przez ElaK
opublikowany: 07/18/12
zmieniono dnia: 07/27/17

Składniki

chleb

  • 340 g zakwasu żytniego
  • 200 g mąki żytniej, (zmielone ziarno żyta)
  • 230 g mąki pszennej, -typ 550 lub wyższy
  • 240 g letniej wody
  • 15 g soli drobnej
  • 50 g oleju roślinnego

zdrowe dodatki

  • 1/2 łyżeczki ziaren czarnuszki
  • 40 g ziaren słonecznika
  • 10 g siemienia lnianego, -mielonego na mąkę

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    chlebać
  1. Do naczynia włożyć wszystkie składniki wg podanej kolejności i wyrobić ciasto 5 min. / Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" Ciasto"Ciasto"

  2. Odstawić je na ok. 20 minut, żeby odpoczęło.

    Po tym czasie znów wyrabić  2-3 minuty / Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" Ciasto"Ciasto"

  3. Przełożyć je do foremki, mokrą ręką wyrównać powierzchnię i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok 2,5 godz ( chleb na młodym zakwasie wyrasta wolniej)

  4. Po wyrośnięciu naciąć chleb, można posypać sezamem, makiem, lub płatkami owsianymi ( co kto lubi do wyboru )

  5. Spryskać obficie wodą i wstawić do piekarnika na najniższą szynę

  6. Piec standardowo w temperaturze opadającej, tzn: wstawiamy chleb do piekarnika nagrzanego do 230*C, po 10 minutach obniżamy temp. do 200*C, a po kolejnych 10 minutach ustawiamy termostat na 180*C a minutnik na 40 minut.

    Na ok. 5-10 minut przed końcem pieczenia można otworzyć piekarnik i spryskać bochenek wodą ( najlepiej spryskiwaczem do kwiatków, który służy tylko do tego celu ). Otrzymamy wtedy chrupiącą, lśniącą skórkę tmrc_emoticons.) 

Porady

1. Przed włożeniem chleba do piekarnika należy spryskać ścianki piekarnika wodą, aby wytworzyła się para. Dzięki temu chleb jest bardziej puszysty.

Przepis na zakwas żytni jest tutaj:

//www.przepisownia.pl/przepisy/zakwas-%C5%BCytni/443806

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb codzienny na zakwasie żytnim

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?