Składniki
chleb
- 340 g zakwasu żytniego
- 200 g mąki żytniej, (zmielone ziarno żyta)
- 230 g mąki pszennej, -typ 550 lub wyższy
- 240 g letniej wody
- 15 g soli drobnej
- 50 g oleju roślinnego
zdrowe dodatki
- 1/2 łyżeczki ziaren czarnuszki
- 40 g ziaren słonecznika
- 10 g siemienia lnianego, -mielonego na mąkę
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia włożyć wszystkie składniki wg podanej kolejności i wyrobić ciasto 5 min. / "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto"
Odstawić je na ok. 20 minut, żeby odpoczęło.
Po tym czasie znów wyrabić 2-3 minuty / "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto"
Przełożyć je do foremki, mokrą ręką wyrównać powierzchnię i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok 2,5 godz ( chleb na młodym zakwasie wyrasta wolniej)
Po wyrośnięciu naciąć chleb, można posypać sezamem, makiem, lub płatkami owsianymi ( co kto lubi do wyboru )
Spryskać obficie wodą i wstawić do piekarnika na najniższą szynę
Piec standardowo w temperaturze opadającej, tzn: wstawiamy chleb do piekarnika nagrzanego do 230*C, po 10 minutach obniżamy temp. do 200*C, a po kolejnych 10 minutach ustawiamy termostat na 180*C a minutnik na 40 minut.
Na ok. 5-10 minut przed końcem pieczenia można otworzyć piekarnik i spryskać bochenek wodą ( najlepiej spryskiwaczem do kwiatków, który służy tylko do tego celu ). Otrzymamy wtedy chrupiącą, lśniącą skórkę
chlebać
Porady
1. Przed włożeniem chleba do piekarnika należy spryskać ścianki piekarnika wodą, aby wytworzyła się para. Dzięki temu chleb jest bardziej puszysty.
Przepis na zakwas żytni jest tutaj:
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
dorylyn: cieszę się że chleb wyszedł i smakuje. Zakwas im starszy tym lepszy.
50 g oleju to 2-3 łyżki, ale można dać mniej. Z olejem się nie kruszy.
Ja piekę ten chleb na zmianę z takim ziarnistym.
Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Wyszedł ekstra! Użyłam mąkę żytnią razową i stareńki zakwas od mamy 🙂 no i dałam tylko łyżkę oleju, no bo jednak 50g to strasznie dużo 😱
Super chlebek, mój pierwszy na samodzielnie wyhodowanym zakwasie.Bardzo smaczny.Robilam 2x chlebek smaczny
Cieszę się bardzo. Mam nadzieję, że równie dobrze smakuje. Ja piekę co drugi dzień.
Od kilku tygodni nie kupiłam żadnego bochenka. Taki swojski najlepszy!
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Ja piekę w takiej większej keksówce
wymiary: 35 x 11 cm i 6 cm wysoka.
Chlebek w czasie pieczenia wyrasta tak ok 1 cm powyżej tej blaszki.
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
A jaki rozmiar blachy do tego chlebka?
Chleb wyszedł idealny ale zamiast wody dałem mleko
Czy odbiera się z tego chleba zaczyn na kolejny chleb czy to co zostało trzeba dokarmiać i rozmnażać?
Are you sure to delete this comment ?