thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 15min
Czas całkowity
1h 45min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Chleb w keksówce 26cm

  • 430 g mąki pszennej
  • 245 g wody, letnia max 36st.
  • 20 g oleju, może być oliwa lub masło
  • 10 g soli
  • 6 g cukru
  • 7 g suche drożdże

Chleb w keksówce 36cm

  • 595 g mąki pszennej
  • 339 g wody, letnia max 36st
  • 28 g oleju, może być oliwa lub masło
  • 14 g soli
  • 8 g cukru
  • 7 g suche drożdże

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Zaczyn drożdzowy
  1. Zaczynamy. Wodę wlewamy do wysokiego naczynia. Następnie rozpuszczamy w niej cukier, dodajemy drożdże i olej.

  2. Odstawić w ciepłe nieprzewiewne miejsce na ok. 5min

  3. Ciasto na chleb
  4. Gdy drożdże wyrastają, mąkę przesypać do naczynia miksującego Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i dodać sól.

  5. Dodać zaczyn drożdżowy. Przykryć naczynie miksujące i wymieszać Mieszanie"Mieszanie" 3-4sek na obr. 5.

  6. Wyrabiać interwałem Ciasto"Ciasto" przez następne 3,5 min.

  7. W międzyczasie, przygotować większą miskę do wyrastania - posmarować niewielką ilością oleju. Po wyrobieniu ciasta wyciągnąć na stolnicę i chwilę jeszcze pougniatać, nastepnie uformować kulkę i przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30min .

  8. Po 30 min przygotować keksówkę - wysmarować olejem.

    Ciasto przełożyć na stolnicę i spłaszczyć ręką. Następnie uformować prostokąt odpowiadający wymiarom keksówki.

    Ciasto zawinąć do środka (tak aby zmieściło się na szerokość w keksówce). Wstawić do keksówki "szwem" do dołu, przykryć i odstawić na kolejne 30min do drugiego wyrastania (można w tym czasie nagrzać piekarnik).

  9. Pieczenie
  10. Rozgrzać piekarnik do 180st. C

  11. Piec chleb w nagrzanym piekarniku 30min. Po upieczeniu wyciągnąć z keksówki i zostawić do wystygnięcia (najlepiej na kratce do studzenia, aby chleb się nie zaparzył)

  12. Gotowe :)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb Tostowo/Kanapkowy

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?