![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/2aw6l4x1-06a79-369725-cfcd2-832fq2rf/de45d68a-0e51-4dd6-9a4c-4bb611c18980/main/chleb-tomiego-2w1-na-zakwasie.jpg)
- TM 31
Składniki
- 100 g zakwas żytni
- 200 g mąka żytnia typ 720
- 600 g mąka pszenna typ 550
- 15 g soli morskiej
- 70 g pomidorów suszonych w zalewie
- 50 g zielonych oliwek
- 1 łyżka ziół prowansalskich, suszonych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do wyskiego dzbanka lub słoika wlać 100g zakwasu żytniego (przepis na przepisowni podany wcześniej) i wsypać mąkę żytnią , dolać ciepłej wody tyle by konsystencja po wymieszaniu była jak gęstej śmietany.
Zostawić na 12 godzin do wyrośnięcia.
Białe ciasto chlebowe
do kielicha wlewamy 200g zaczynu i wsypujemy 300g mąki pszennej, dodajemy 120g letniej wody i połowę porcji soli, całość wyrabiamy
2minuty/
"Ciasto"
wyrobione ciasto przekładamy do miski do wyrośnięcia i przykrywamy szczelnie folią spożywczą by nie wyschło.
Ciasto chlebowe czerwone
do kielicha wlewamy 200g zaczynu i wsypujemy 300g mąki pszennej, dodajemy 90g letniej wody, 20g zalewy z pomidorów i połowę porcji soli,pomidory i oliwki oraz zioła i całość wyrabiamy
2minuty/
"Ciasto"
wyrobione ciasto przekładamy do miski do wyrośnięcia i przykrywamy szczelnie folią spożywczą by nie wyschło.
Po około 3 godzinach rozwałkowujemy na kwadrat osobno każde ciasto, na spód stolnicy posypanej mąką kładziemy kwadrat białego ciasta a następnie przykrywamy kwadratem czerwonego ciasta, pamiętając by czerwony był około 1cm. mniejszy z każdej strony .
Oba ciasta zwijamy jak roladę tworząc bochenek i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na 1,5godziny.
Nagrzewamy piekarnik do 250*C.
Gdy piekarnik jest już nagrzany nacinamy chleb żyletką (np.w kratę) i wkładamy na rozgrzaną blachę do piekarnika.
Dobrze jest wcześniej piekarnik spryskać sprayem z zimną wodą by powstała delikatna para .
Po włożeniu chleba temp.zmniejszamy do 200*C i pieczemy 30 minut.
Zaczyn
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pozdrawiam!
Zrobilam, wyszedl przepyszny! Skorka chrupiaca,w srodku mieciutki i jak krotko sie piecze!
" Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "
dodaje do wypróbowania
pozdrawiam
![Love Love](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/love.png)
Zrobiłam w końcu chlebek
pyszności
oj często bedzie u mnie gościł
dziekuję za przepis i pozdrawiam
![tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/lol.png)
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Swietna sprawa !!!!!
Podoba mi sie bardzo
![Big Smile Big Smile](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/bigsmile.png)
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Maszoperia ale pyszne cudo
chlebek wart uwagi, dodaje do przepisów do wypróbowania ![tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/lol.png)
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Are you sure to delete this comment ?