thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto

  • 330 g mąki pszennej, pełnoziarnistej
  • 330 g wody, letniej
  • 75 g słonecznika łuskanego
  • 75 g otrębów pszennych
  • 25 g drożdży świeżych
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczek soli

dodatki

  • 1 żółtko
  • 1 łyżki mleka
  • 1 łyżki słonecznika łuskanego
  • 1 łyżki otrębów pszennych

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać letnią wodę, wkruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2,5 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę, ziarna słonecznika, otręby pszenne, sól, wyrobić 2,5 minuty/Interwał (ikona pszenicy). Ciasto zostawić na 20 minut w Thermomixie. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, 20 sekund/Interwał (ikona pszenicy). Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem oraz wysypanej mąką formy keksowej. Przykryć ściereczką kuchenną, odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut. Po tym czasie chleb posmarować żółtkiem wymieszanym mlekiem i posypać ziarnami słonecznika i otrębami pszennymi. Piec około 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół). Studzić na kratce.

Porady

Po więcej inspiracji zapraszam na mojego bloga https://madebymycha.pl/

*przepis ze strony https://kuchennybalagan.pl/

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb Pani Sławki

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: