thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
3h 0min
Czas całkowity
4h 0min
porcja/porcje/porcji
30 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
opublikowany: 05/01/23
zmieniono dnia: 05/01/23

Składniki

Kromek

  • 360 wody
  • 20g drożdży świeżych
  • 600g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (Typ od 1850)
  • 150g mąki żytnie pełnoziarnistej (Typ od 1850)
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki soli
  • 0.5 łyżeczki miodu
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • olej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Betty - kamionkowe naczynie do zapiekania
    Betty - kamionkowe naczynie do zapiekania kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1 krok
  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, podgrzewać 2 min/37°C/obr. 1.Podgrzewanie"Podgrzewanie"
  2. Dodać mąkę orkiszową, mąkę żytnią, jogurt, sól, miód, i ocet, wyrobić Ciasto Ciasto"Ciasto" 4 min. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na 1 godzinę lub do momentu, aż ciasto podwoi objętość (patrz wskazówka).

    W tym czasie naczynie kamionkowe do zapiekania „Betty” lub garnek rzymski (3 l) natłuścić olejem za pomocą pędzelka i oprószyć mąką, odstawić.
  3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Delikatnie spłaszczyć i rozciągnąć, następnie zakładając brzegi ciasta do środka, uformować podłużny bochenek. Umieścić łączeniem do dołu w przygotowanym naczyniu kamionkowym, lekko oprószyć mąką i naciąć ostrym nożem w kilku miejscach. Nałożyć pokrywę naczynia do zapiekania
  4. Zamkniętą formę z wyrośniętym chlebem wstawić do zimnego piekarnika.

    Nastawić piekarnik do temp. 230°C.

    Gdy piekarnik się rozgrzeje, ustaw czas i piecz 60 min (230°C) na najniższej szynie piekarnika.

    Używając żaroodpornej rękawicy kuchennej, ostrożnie zdjąć pokrywę, odstawić na żaroodporną powierzchnię.

    Można piec kolejne 5-10 min (230°C), ja tego nie robię.
  5. Ostrożnie wyjąć bochenek, przełożyć na kratkę do studzenia. Chleb jogurtowy podawać po ostudzeniu, pokrojony na kromki, z wybranymi dodatkami.

Porady

Jeżeli w punkcie 1. zostaną użyte suche drożdże, może być konieczne wydłużenie czasu wyrastania. Dodatek octu jabłkowego nadaje kwaskowatego smaku, który przypomina chleb na zakwasie.

W punkcie 2. ciasto można przełożyć do dużej miski oprószonej mąką. Przykryć ściereczką kuchenną, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. 30 min.

Do pieczenia chleba można użyć garnka żeliwnego lub formy keksowej o długości 35 cm. Przed pierwszym użyciem naczynia kamionkowego do zapiekania „Betty” należy umyć je wodą bez dodatku detergentów, pozostawić do wyschnięcia, następnie posmarować olejem odpornym na wysokie temperatury (patrz instrukcja obsługi).
Dzięki temu powstanie naturalna, nieprzywierająca powłoka, sprawiająca, że wszelkie przywarcia łatwo usunąć. Naczynie kamionkowe Rockstars® nie nadaje się do mycia w zmywarce. Aby zachować naturalną powłokę nieprzywierającą, nie należy używać detergentów ani środków do mycia naczyń. Do czyszczenia można używać gorącej wody, gąbki lub szczotki do mycia naczyń.
Ewentualne zapachy, które mogą być jeszcze obecne na naczyniach są nieszkodliwe. W przypadku uporczywych resztek jedzenia, które przywierają do kamionki, przed czyszczeniem należy namoczyć naczynie w ciepłej wodzie. Po wyczyszczeniu pozostawić do całkowitego wyschnięcia w miejscu dobrze wentylowanym od góry i od dołu.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb Jogurtowy z Niskim IG

Wydrukuj:

Komentarze