- TM 5
Składniki
Chleb Fitness
- 400 g woda
- 40 g drożdże świeże
- 200 g mąka pszenna
- 400 g mąka żytnia
- 1 opakowania suchego zakwasu, ( 15 gr )
- 2,5 łyżeczek soli
- 10 g miodu
- 30 g siemienia lnianego
- 30 g nasiona chia
- 30 g nasiona słonecznika
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Formę do pieczenia prostokątną wysmarować masłem lub innym produktem tłustym , obsypać lekko bulka tarta
2. woda i drożdże 2 Min./37 ° C / 1
3. dostarczyc mąki pszennej, mąki żytniej, zakwasu chlebowego , soli i miodu , 3 min. / interwal ugniatać
4. daj nasiona słonecznika i siemienia lnianego lub innych jakie masz w domu 2 Min./ Interwal zagnieść
5. ciasto wyłożyć do formy i odstawić na 30 min. w cieple miejsce
6. Rozgrzej piekarnik do 210 ° C
7.45 min. piec, wyjąć z formy i na ruszcie ostudzić
Porady
nasiona dodajemy jakie mamy, ja dodalam jeszcze posiekany peczek pietruszki
Czasami robie ciut inaczej tzn lekko zmieniam sklad maki (200g maki slonecznikowe, 200 g maki zytniej, 200g maki orkiszowej
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Chlebek jest przepyszny Piekę go bardzo długo ale zmieniłam kolejniść - woda + drożdże + miód "Blokada naczynia miksującego" 2 Min./37 ° C / 2, później dodaję pozostałe składniki wraz z ziarnami 3,30 min. / interwal. Ciasto wyrasta migiem ok. 30 min. Piekarnik nastawiam na 180 C przez 15 min a przez kolejne 30 min piekię w temperaturze 210 C. Chlebek jest obłędny i szybko znika. Suchy zakwas kupuję na Allegro. Polecam
Gdzie kupie suchy zakwas ¿
Are you sure to delete this comment ?