Składniki
Składniki na chleb
- 150 g wody
- 250 g mąki orkiszowej
- 50 g mąki amarantusowej, (używam Amarello)
- 50 g mąki żytniej
- 150 g mąki pełnoziarnistej 3 zboża Lubella
- 150 g płatków owsianych górskich
- 30 g siemienia lnianego
- 30 g pestek dyni
- 3 płaskie łyżeczki do herbaty soli różowej himalajskiej
- 20 g oleju rzepakowego
- ok 10 g pestek dyni lub słonecznika lub sezamu, do posypania wierzchu chleba
- ok 10 g mleka, do posmarowania wierzchu chleba
- 10 g świeżych drożdży
- 1 płaskiej łyżeczki cukru
- 250 g mleka 2%
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
Umieść w naczyniu miksującym "Blokada naczynia miksującego" drożdże, mleko,wodę oraz cukier. Ustaw czas 2 minuty, 37 stopni, obroty 2. Następnie dodaj zgodnie z kolejnością z listy :mąki, płatki oraz nasiona. Następnie dodaj sól oraz olej. Thermomix ustaw na 3 minuty"Ciasto" i wyrabiaj ciasto. Ciasto może być klejące. Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej olejem keksówki (ja używam keksówki prestige o dł ok 20 cm). Wierzch chleba posmaruj mlekiem i posyp ziarnami. Chleb przykryj lnianą ściereczką odłóż w ciepłe miejsce na ok godzinę. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury ok 200 stopni z termoobiegiem. Chleb piecz ok 40 minut.
Chleb jest niesamowicie smaczny oraz zdrowy.
SMACZNEGO
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Miałam obawy, że ciasto noe wyrośnie z nadmiaru zbórz - ale wyrosło pięknie i chleb jest wyśmienity w smaku! Polecam!
Zaraz się okaże; zaczynam!!!
Chlebek super tylko ja piekłam 15 minuy dłużej i z mąki lubella 3 zboża pełnoziarnistej do chleba.Moja rodzina jest zachwycona bardzo często będzie gościł na naszym stole.
Chlebek pyszny.Dziś piekłam
Hej
Jest pyszny faktycznie ten chlebuś,tylko ja go piekłam bez termoobiegu i troszke dłużej.Polecam
Are you sure to delete this comment ?