![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/8614j8qw-bbe86-642038-cfcd2-3964hk8s/1fdf7d76-03cc-4f62-aecc-023b17677a35/main/chleb-5-ziaren.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/8614j8qw-bbe86-642038-cfcd2-3964hk8s/5634c687-071c-45bb-8bdc-a429657885e2/main/chleb-5-ziaren.jpg)
Składniki
Chleb "5 ziaren"
- 500 gramów woda
- 20 gramów świeżych drożdży, (opcjonalnie 2 łyżeczki drożdży suchych)
- 30 gramów oliwy z oliwek extra virgin
- 500 gramów mąki przennej
- 1 łyżeczki soli
- 50 gramów płatków owsianych
- 30 gramów ziaren sezamu, (zostawić niewielką ilość do posypania chleba)
- 30 gramów SIEMIE LNIANE, (zostawić niewielką ilość do posypania chleba)
- 30 gramów ziaren słonecznika, (zostawić niewielką ilość do posypania chleba)
- 30 gramów ziaren dyni, (zostawić niewielką ilość do posypania chleba)
- 30 gramów maku, (zostawić niewielką ilość do posypania chleba)
- 30 gramów miodu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do
"Blokada naczynia miksującego" wlać wodę i drożdże, podgrzać 2min.30sek/37°C/obr.2
W międzyczasie, przygotować formę do pieczenia.
Można nasmarować lekko margaryną - ale niekoniecznie.
(najlepsze wymiary formy to: 30cm x 12 cm x 10 cm.)Dodać wszystkie pozostałe składniki do
"Blokada naczynia miksującego" i ustawić 2min.30sek/ Interwał
"Ciasto" . Ciasto będzie mokre i lepkie (zobacz wskazówkę)
Przełóż ciasto do przygotowanej wcześniej formy i posyp z wierzchu pozostawionymi nasionami.
Zostaw odkryte w ciepłym miejscu aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość (około 45-60min.)
W między czasie przygotuj piekarnik: 200°CPiecz 40-45 min., (200°C)
Wyciągnij z formy i pozostaw do wystudzenia.Jedna kromka chleba zawiera:
10g. protein / 36g. węglowodanów / 13g. tłuszczu
1289kJ / 308 kacl.
Chleb "5 ZIAREN"
Dodatkowe informacje
Porady
Ciasto jest bardzo lepkie, ale nie ma potrzeby dodawać więcej mąki, ponieważ mokre ciasto da nam chrupiącą skórkę chleba.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Chlebek pyszny,jednak ja dzielę porcje na 2 mniejsze .
Muszę spróbować
Ja dodaję jeszcze 30g włoskich orzechów. Pychota.
Wszyscy pieją peany.... a u mnie totalna klapa
Chleb uwielbiam
Mój strzał w "10".
Tylko jak zrobić, żeby ziarna zostały na wierzchu chleba ? Za każdym razem wszystko mi spada
Chlebek szałowy, palce lizac. Polecam dwie blaszki no ciasta wychodzi na dwe takie.
Chlebek przepyszny
. Polecam
Zakochalam sie
)) pyszny!!!!!😄😄😄😄😄
mi wychodza 2 mniejsze keksowki
Najlepszy chle, jaki piekłam. Zawsze wychodzi i jest przepyszny
Are you sure to delete this comment ?