thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
14 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 22/03/11
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej, (dałam 650)
  • 60 g masła
  • 225 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 7 g suchych drożdży
  • 65 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • na nadzienie:
  • 25 g masła
  • 2 łyżkibrązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 50 g żurawiny
  • 100 g rodzynek
  • na glazurę:
  • 40 g cukru
  • 60 ml wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia moksującego włożyć wszystkie składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto czas 4 min./Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" .
    Przykryć lnianą ściereczką i zostawić do podwojenia objętości na 1,5-2 h.
    Po tym czasie ciasto wyjąć, ponownie zagnieść oraz rozwałkować na kwadrat o boku ok. 30 cm. Posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem zmieszanym z przyprawami, a na koniec bakaliami. Zwinąć w rulon i podzielić na 12-14 części.
    Układać na blasze wyłożonej papierem i pozostawić na 40 minut. Piekarnik rozgrzać do 200ºC. Bułeczki piec przez 20-25 minut. 

    W międzyczasie przygotować glazurę z cukru i wody za pmoca motylka czas 4 min/poz.4. Gotowe bułeczki wyjąć z piekarnika i posmarować glazurą.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chelsea buns - słodkie ślimaczki

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: