thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

  • 550 gramów mąki
  • 30 gramów cukru brązowego
  • 25 gramów drożdży świeżych
  • 160 gramów wody
  • 2 zòltka
  • 2 jajka kurze
  • 40 gramów oleju slonecznikowego
  • 1 lyzeczka soli
  • jajko do smarowania chlebkòw
  • mak, ziarenka sezamu....

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlozyc drozdze i wode: 2min / 37° / obr 3. Dodac olej, cukier, make, sòl: 4min / Ciasto"Ciasto" . Po 1min wrzucac przez otwòr jajka i zòltka. Zostawic w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" na 10min. Nastepnie : 2min / Ciasto"Ciasto" . Znowu zostawic na 10min w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" . Wyrobic ponownie: 2min / Ciasto"Ciasto" . Przelozyc do opròszonej maka miski, zostawic do wyrosniecia ( ok. 1h, zalezy od temp. w domu). Wyrobic troche, podsypujac maka, formowac chlebki, posmarowac roztrzepanym jajkiem, badz jajkiem z dodatkiem mleka ( jak kto woli), posypac ziarenkami. Zostawic ponownie do wyrosniecia, ok. 45min. Nastawic piekarnik na 180°, wlozyc chlebki, piec do zrumienienia.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Challah - chleb zydowski

Wydrukuj:

Komentarze

  • sierpnia 26, 2017 at 18:31
    5.0

    Ja trafiłam niedawno na ten przepis. Zrobiłam, poplotłam, pokręciłam, upiekłam i... teraz już robię z podwójnej porcji, bo "idą" na ciepłoBig Smile, a jak zostaną, to są świetne nawet po 3-4 dniach. PrzepyszneBig SmileLove Bardzo dziękuję za przepis

  • maja 19, 2013 at 11:23

    Ciesze sie dziewczyny, ze smakuje Love Love  I to najwazniejsze Big Smile Big Smile Big Smile  Jadziu, ukrecilas pieknie, nic dodac, nic ujac Big Smile Love Love  Gabrysiu, nic sie nie martw, ciasto jest troszke "uparte", wiem tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)  Ale chlebek dobry tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p  Ukrecilas inaczej i tez dobrze Big Smile Big Smile   Zmobilizuje sie, najszybciej, jak mozna i zamieszcze wiecej zdjec, dokladniejszych z tego krecenia....  zeby bylo bardziej zrozumiale tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)  Jest latwe, ale na poczatku wydaje sie nie wiadomo co tmrc_emoticons.)   Love Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • maja 18, 2013 at 23:44
    5.0

    [[wysiwyg_imageupload:621:]]

    A to mój ukręcony chlebek... wreszcie udało mi się zrobić fotki zanim znów zniknęły ;o)

     

    ;o)

  • maja 18, 2013 at 15:41

    Upiekłam.  Big Smile Z kręceniem było krucho, cos tam wykręciłam. tmrc_emoticons.;) Jednak zdecydowałam , że będzie jeden, większy , podłużny bocheneczek.  Big Smile Moje ciasto nie bardzo poddawało się robieniu wałeczków, było bardzo mięciutkie i ciągle wracało do krótkiego wałeczka. tmrc_emoticons.D Po upieczeniu - super! Ten malutki i chałkowaty już zjedzone! (dzieci były u mnie na  zalewajce). Nie wiem ile zostanie z większego do jutra, jak się mój mąż rozpędzi wieczorem.. tmrc_emoticons.;) Tu wstawiam moje zdjęcie moich chlebków:[[wysiwyg_imageupload:620:]]

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • maja 18, 2013 at 11:55
    5.0

    No to idę kręcić tmrc_emoticons.D  Dziękuję za przepis Love

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

  • maja 18, 2013 at 10:00

    gabi49

    Teraz idę do kuchni piec te chlebki. Nie wiem co mi wyjdzie. Big Smile Zamelduję. Love

    Wyjdzie, wyjdzie Gabrysiu Big Smile  Te 2 "sznureczki" ciasta, zewnetrzne, wchodza w dziurke i robi sie supelek. Potem konce skrecasz i wszystko okrecasz dookola, chowajac leciutko konce pod spòd tmrc_emoticons.)  Dobrej zabawy z kreceniem i czekam na meldunek Big Smile Big Smile tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) Love Love Love Love Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • maja 18, 2013 at 09:48

    Teraz idę do kuchni piec te chlebki. Nie wiem co mi wyjdzie. Big Smile Zamelduję. Love

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • maja 13, 2013 at 16:44

    Nie gadaj kobietko Big Smile Big Smile tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)  Bierz sie do roboty i pòjdzie tmrc_emoticons.;) Love Love Love  Robisz supelek, cos pod ten marynarski, potem pokrecisz koncami , i obkrecisz je wokolo..... i po strach tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D Love Love Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • maja 12, 2013 at 21:30

    będe próbować ale raczej mi się nie uda tak zapleść tych chlebków tmrc_emoticons.;) pozdrawiam

  • maja 11, 2013 at 22:01

    Ciesze sie Aniu, ze skorzystalas z przepisu Big Smile Big Smile  I ze smakowaly chlebki Big Smile  A forma sie nie przejmuj tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)  Mozna zaplesc i inaczej, i tez bedzie ladnie wygladac tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink