- TM 31
Składniki
- 550 gramów mąki
- 30 gramów cukru brązowego
- 25 gramów drożdży świeżych
- 160 gramów wody
- 2 zòltka
- 2 jajka kurze
- 40 gramów oleju slonecznikowego
- 1 lyzeczka soli
- jajko do smarowania chlebkòw
- mak, ziarenka sezamu....
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" wlozyc drozdze i wode: 2min / 37° / obr 3. Dodac olej, cukier, make, sòl: 4min / "Ciasto" . Po 1min wrzucac przez otwòr jajka i zòltka. Zostawic w "Blokada naczynia miksującego" na 10min. Nastepnie : 2min / "Ciasto" . Znowu zostawic na 10min w "Blokada naczynia miksującego" . Wyrobic ponownie: 2min / "Ciasto" . Przelozyc do opròszonej maka miski, zostawic do wyrosniecia ( ok. 1h, zalezy od temp. w domu). Wyrobic troche, podsypujac maka, formowac chlebki, posmarowac roztrzepanym jajkiem, badz jajkiem z dodatkiem mleka ( jak kto woli), posypac ziarenkami. Zostawic ponownie do wyrosniecia, ok. 45min. Nastawic piekarnik na 180°, wlozyc chlebki, piec do zrumienienia.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ja trafiłam niedawno na ten przepis. Zrobiłam, poplotłam, pokręciłam, upiekłam i... teraz już robię z podwójnej porcji, bo "idą" na ciepło, a jak zostaną, to są świetne nawet po 3-4 dniach. Przepyszne Bardzo dziękuję za przepis
Ciesze sie dziewczyny, ze smakuje I to najwazniejsze Jadziu, ukrecilas pieknie, nic dodac, nic ujac Gabrysiu, nic sie nie martw, ciasto jest troszke "uparte", wiem Ale chlebek dobry Ukrecilas inaczej i tez dobrze Zmobilizuje sie, najszybciej, jak mozna i zamieszcze wiecej zdjec, dokladniejszych z tego krecenia.... zeby bylo bardziej zrozumiale Jest latwe, ale na poczatku wydaje sie nie wiadomo co
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
[[wysiwyg_imageupload:621:]]
A to mój ukręcony chlebek... wreszcie udało mi się zrobić fotki zanim znów zniknęły ;o)
;o)
Upiekłam. Z kręceniem było krucho, cos tam wykręciłam. Jednak zdecydowałam , że będzie jeden, większy , podłużny bocheneczek. Moje ciasto nie bardzo poddawało się robieniu wałeczków, było bardzo mięciutkie i ciągle wracało do krótkiego wałeczka. Po upieczeniu - super! Ten malutki i chałkowaty już zjedzone! (dzieci były u mnie na zalewajce). Nie wiem ile zostanie z większego do jutra, jak się mój mąż rozpędzi wieczorem.. Tu wstawiam moje zdjęcie moich chlebków:[[wysiwyg_imageupload:620:]]
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
No to idę kręcić Dziękuję za przepis
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Wyjdzie, wyjdzie Gabrysiu Te 2 "sznureczki" ciasta, zewnetrzne, wchodza w dziurke i robi sie supelek. Potem konce skrecasz i wszystko okrecasz dookola, chowajac leciutko konce pod spòd Dobrej zabawy z kreceniem i czekam na meldunek
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Teraz idę do kuchni piec te chlebki. Nie wiem co mi wyjdzie. Zamelduję.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Nie gadaj kobietko Bierz sie do roboty i pòjdzie Robisz supelek, cos pod ten marynarski, potem pokrecisz koncami , i obkrecisz je wokolo..... i po strach
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
będe próbować ale raczej mi się nie uda tak zapleść tych chlebków pozdrawiam
Ciesze sie Aniu, ze skorzystalas z przepisu I ze smakowaly chlebki A forma sie nie przejmuj Mozna zaplesc i inaczej, i tez bedzie ladnie wygladac
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Are you sure to delete this comment ?