Załaduj zdjęcie
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
30
plaster/plastry/plastrów
Poziom
Trudny
- TM 31
opublikowany: 28/10/17
zmieniono dnia: 28/10/17
Składniki
Chałka
- 0,25 łyżeczka soli
- 550 g mąki
- 60 g cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 50 g masła
- 300 g mleka
- 1 jajko, roztrzepane w miseczce
- 50 g rodzynek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, drożdże i cukier, podgrzać 3 min/50°C/obr. 2.
Dodać mąkę i sól, wyrobić 3 min/ "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" . Włożyć ciasto do dużej, oprószonej mąką miski, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia do momentu aż zwiększy objętość dwukrotnie (około 1 godz.).
Zalać rodzynki gorącą wodą , po kilku minutach odsączyć.
Dołożyć rodzynki do ciasta.
Podzielić ciasto na 3 części, na oprószonej mąką powierzchni rozwałkować każdą z części na wałki. Pozostawić na 5 minut. Połączyć końcówki wałków, spleść je ze sobą jak warkocz, połączyć pozostałymi końcami. Splecione ciasto umieścić na blasze przykrytej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia do momentu aż zwiększy objętość dwukrotnie (około 30 minut.) W czasie gdy ciasto wyrasta, nagrzać piekarnik do temp. 180°C.
Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 25 - 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?