Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 55min
porcja/porcje/porcji
10
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 12/12/16
zmieniono dnia: 12/12/16
Składniki
CHleb z garnka na maślance
- 500 g maślanki
- 30 g drożdży
- 1 łyżki miodu
- 2 łyżeczki soli
- 70 g wody
- 400 g mąki przennej
- 400 g mąki żytniej, można dać innej, ja cżesto daje pół na pół pszenną razową i żytnią
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do "Blokada naczynia miksującego" dać maślankę, drożdze i miód wymieszać 3min/37stopni/obr1
- Dodać pozostałe skłądniki i wyrobić "Ciasto" /3min,
pozostawić na 30 minut w TM
Nagrzać piekarnik do 210 stopni razem z garnkiem i przykrywką - po 30 minutach jeszcze raz wyrobić ciasto "Ciasto" /1min
- wyjąć na posypany mąką blat i uformować bochenek, naciąć górę zmoczonym ostrym nożem
Piec 40 min 210 stopni po tym czasie zdjąć pokrywkę - piec jeszcze 15 minut
Porady
garnek który można włożyć z pokrywką do piekarnika - lub zamiast pokrywki można dać folię aluminiową
ja użyłam garnka żeliwnego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Chleb ten piekę przynajmniej raz w tygodnu. Jest bardzo smaczny i długo zachowuje świeżość
Bardzo doby chleb pięknie wyrośnięty. W środku pulchny i ma przepyszną chrupiącą skórkę
Wspanialy przepis ,dziekuje ,chlebek jest super smaczny ja zamiast maslanki dodalam mleko kokosowe i wyszedl rowniez super chlebek.
lilik:Ja piekę w temoobiegu230 stopni 40 min i odkryty 15 min.
Chleb pszepyszny. Ciężko wymieszać ale za to bardzo szybko wyrósł 15 min i już nie mogłam wymieszać bo było go za dużo w naczyniu miksującym. W piekarniku bardzo, bardzo wyrósł. Po upieczeniu pulchniutki. Długo utrzymuje świeżość. Piekłam w termoobiegu.
proszę o info jak ustawić piekarnik? góra/dół? bez termoobiegu?
Chlebek bardzo dobry, polecam
Chleb bardzo ładnie wygląda i ma chrupiąca skórkę, jednak po rozkrojeniu jest bardzo zwarty, zbity.
Are you sure to delete this comment ?