![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/ybmlnd3g-68624-475862-cfcd2-jlscnxwn/206b8133-4810-473b-bf2d-2d877b260640/main/chlebek-dobrzynski-na-zakwasie-babci-janki.jpg)
- TM 31
Składniki
- 100 g mąki krupczatki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Składniki
150 g mąki żytniej
450 g mąki pszennej
50g drożdży świeżych
50 ml mleka300 ml zakwasu
100 ml maślanki kwaśnej lub kefiru
50 ml oleju
1 plaska łyżeczka cukru
1 łyżeczka czubata soli
1. Do naczynia miksującego wlać mleko, drożdże ,łyżeczkę cukru, łyżkę maki pszennej podgrzać 1 min/37°C/obr. 2. pozostawić na 5 min
2.
"Blokada naczynia miksującego" Dodać wszystkie składniki (najpierw sypkie potem płynne) ,wyrobić 3 min/
"Ciasto" .
3. Blachę posypać mąką żytnią
4. Uformować bochenek, naciąć posypać mąką i pozostawić do wyrośnięcia na min 6 godzin.
Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temp. 100°C przez 10 minut. Zwiększyć temperaturę do 200°C i
piec przez 40 min. Pozostawić w piekarniku 10min i wyjąć, spryskać wodą za pomocą spryskiwacza
pozostawić do ostygnięcia.
chleba
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pierwsza część przepisu napisana w stylu wypowiedzi Wałęsy z lat 90-tych. Przydałby się tłumacz albo przeredagowanie. Jestem fanem chlebów na zakwasie. Do tej pory nie trafiłem na przepis, który by mnie zadowolił. Szukam i eksperymentuję dalej.
Are you sure to delete this comment ?