thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

  • 100 g mąki krupczatki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    chleba
  1. Składniki


     
    150 g mąki żytniej


    450 g mąki pszennej
    50g drożdży świeżych
    50 ml mleka

    300 ml zakwasu

    100 ml maślanki kwaśnej lub kefiru

    50 ml oleju

    1 plaska łyżeczka cukru

    1 łyżeczka czubata soli

     

     

    Zakwas0,5 l wody Szklanka mąki żytniejMąkę zalać wodą. Po 3 dobach wrzucić parę łusek zewnętrznych z czosnku.Pozostawić na 5-7 dni Jak weźmiemy 3MT dołożyć łyżkę mąki żytniej i szklankę wody i 5 łusek czosnku.Usuwamy stare łuski. Sposób przygotowania

     

     

    1.       Do naczynia miksującego wlać mleko, drożdże ,łyżeczkę cukru, łyżkę maki pszennej podgrzać 1 min/37°C/obr. 2. pozostawić na 5 min

    2.       Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" Dodać wszystkie składniki (najpierw sypkie potem płynne) ,wyrobić 3 min/ Ciasto"Ciasto" .

    3.       Blachę posypać mąką żytnią

    4.       Uformować bochenek, naciąć posypać mąką i pozostawić do wyrośnięcia na min 6 godzin.

     

         Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temp. 100°C przez 10 minut. Zwiększyć temperaturę do 200°C i  

         piec przez 40 min. Pozostawić w piekarniku 10min i wyjąć, spryskać wodą  za pomocą spryskiwacza    

         pozostawić  do ostygnięcia.

      

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

CHLEBEK DOBRZYŃSKI NA ZAKWASIE BABCI JANKI

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 10, 2012 at 10:45

    Pierwsza część przepisu napisana w stylu wypowiedzi Wałęsy z lat 90-tych. Przydałby się tłumacz albo przeredagowanie. Jestem fanem chlebów na zakwasie. Do tej pory nie trafiłem na przepis, który by mnie zadowolił. Szukam i eksperymentuję dalej.