- TM 31
Składniki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Składniki
150 g mleka
50 g masła
20 g świeżych drożdży
40 g cukru
350 g mąki
2 jajka
200g dżemu z pigwy40g mąki
40 g cukru
20 g masła
wyrobić 1 min obr. 2. "Obroty wsteczne" (obroty wsteczne)
1. Do naczynia miksującego wlać mleko, drożdże i łyżeczkę cukru, podgrzać 1 min/37°C/obr. 2.
2. Dodać mąkę, resztę cukru, dodać masło i jajka wyrobić 3 min/ "Ciasto" .
3. Podzielić ciasto na 3 części, na obsypanej mąką powierzchni rozwałkować każdą z części na wałki.
Pozostawić na 5 minut. Naciąć wałki i do środka włożyć drzem i zakleić wałek
4. Połączyć końcówki wałków, spleść je ze sobą jak warkocz, połączyć pozostałymi końcami. Splecione ciasto
umieścić na blasze przykrytej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłym
miejscu do wyrośnięcia na 2 godz..
5. Posmarować olejem z wodą( 1: 3) i obsypać kruszonką
6. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temp. 100°C przez 10 minut. Zwiększyć temperaturę do 170°C i piec przez 30min.Pozostawić w piekarniku 10min i wyjąć do ostygnięcia.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zrobiłam zgodnie z przepisem wymienilam tylko nadzienie. Wyszła perfekcyjnie