Składniki
CHLEBEK
- 300 g wody
- 30 g drożdży
- 1 łyżki miodu
- 500 g mąki pszennej
- 80 g łuskanych pestek słonecznika
- 1 łyżeczki soli
- 50 g otrębów przenicy
- 150 g kaszy gryczanej ugotowanej
- jajko do posmarowania wierzchu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.Do naczynia miksującego wlać wodę,włożyć drożdże i miód podgrzewać 2 min/37 C/obr 2
2.Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem kaszy grybzanej,wyrobić 3min/obr intermał W trakcie wyrabiania ciasta przez otwór w pokrywie dodać kasze gryczaną.
3.iasto przełożyć do podłużnej formy(około 25*12*i odstawić do wyrośnięcia.
4.Rozgrzać piekarnik do temp 180C ,posmarować ciasto jajkiem,można posypać nasionami.Piec około 45 min.
5.Po upieczeniu wyjąć z formy i zostawić do ostygnięcia
3.
chleba
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo smaczny chlebek. Trochę zmodyfikowałam i dodałam więcej nasion tj siemienia lnianego, nasion chia i sezamu. Zmieszałam też rózne otręby. Ale przepis fajny i bardzo prosty.