Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 50min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Łatwy
Składniki
CHLEB Z GARA NA MAŚLANCE
- 500 g maślanka
- 30 g drożdże świeże
- 1 łyżeczki Miód
- 2 łyżeczki sól
- 70 g woda
- 400 g mąka żytnia
- 400 g mąka pszenna
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
SILPAT® - mata do pieczenia
-
SILPAT® - mata doskonały chleb
-
Ben - płaska forma kamionkowa
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Maślankę, drożdze i miód wymieszac 3 min/37ºC/obr 1
- Dodać pozostałe skladniki i wyrobić 3 min/ Kłosik. Zostawić w tm na 30 min
- Włączyć piekarnik na 210ºC i do piekarnika włożyć naczynie żaroodporne wraz z pokrywą.
- Po 30 min ciasto jeszcze raz wyrobić 1 min/Kłosik
- Wyjąć na posypany mąką blat i uformować bochenek. Ostrym nożem maczanym w wodzie ponacinać wierzch bochenka. Piec w nagrzanym naczyniu żaroodpornym 40 min 210ºC. Po tym czasie odkryć pokrywę i dopiec ok 10 min.
Porady
Przepis zalecany dla Tm5 ale ja robiłam w Tm31
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Chleb olbrzym 😃 wersja z kminkiem. póki co stygnie, a mnie ślinka cieknie. Maślankę zastąpiłam jogurtem bio. Na pewno będzie następny z pół porcji 🤪 mniammm 😋
Madzik93: Przykrywam jak w przepisie tylko ze folią aluminiową i pod koniec odkrywam. SMACZNEGO
rudoslawa
Ten chleb jest przepyszny 🤩 u mnie wyrastał w naczyniu żaroodpornym, wyszedł duży i pyszny, polecam 😁
Wyszedł, o dziwo przepis ma braki, nie jest dobrze sformułowany, warto byłoby go poprawić. Brakuje kolejnych czynnosci: z wyłożenia na deske przechodzi sie bezpośrednio do pieczenia, nie wiadomo czy musi rosnąc na desce czy nie, i jakos czas mi sie nie zgadza - skąd 2 godziny plus 50 min pieczenia? Rosnie chyba 2x po poł godziny.. Przynajmniej ja tak zrobiłam.. i wyszedł, jako sie rzekło
Madzik93: Wystarczy przykryć folią aluminiową.
Moresik33:z połowy porcji piękę 30 min przykryty i 15 bez przykrycia z termoobiegiem. Połowa to idealna porcja na małą keksówkę.
Wychodzi doskonały !
Ec89: A czy piekla Pani tyle samo czasu, zwazajac na to, ze jest to polowa porcji? Pozdrawiam
Ania
Chlebek rewelacja. Od lat piekę chleby ale ten mi wyjątkowo smakuje.... po długiej pauzie wracam do pieczenia
Are you sure to delete this comment ?