- TM 5
Składniki
ciasto
- 2 płaskich łyżeczek soli
- 550 g mąki chlebowej lub mąki przennej
- 60 g cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 50 g masła miękkiego pokrojonego na kawałki
- 300 g mleka
- 1 jajko do posmarowania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1) Miskę lekko natłuścić ,odstawić.Do naczynia miksującego wlać mleko masło, drożdże,i cukier,podgrzac 3min/37C/Obr 2.Dodać mąkę,sól,wyrobić 3 min. /"Ciasto" .Ciasto włożyć do natłuszczonej wcześniej miski ,nakryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośniecia ok. 1 godziny .
2)Ciasto podzielic na 3 częsci z kazdej uformować wałek dł. 45cm połaczyć końcówki ze sobą i spleść jak warkocza .Zaplecionego warkocza umieścić na blasze wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowac roztrzepanym jajkiem ,rozgrzać piekarnik do 180C i piec ok25-30 min .Podawać po ostygnięciu SMACZNEGO
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
uwielbiam wszelkie ciasta drożdżowe, piękna chałka
Are you sure to delete this comment ?