thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
15h 45min
Czas całkowity
15h 45min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Trudny

Składniki

Zaczyn

  • 100 g wody
  • 1 g drożdży świeżych
  • 100 g mąki pszennej, typ 550 lub 700

Główne ciasto

  • 200 g wody
  • 10 g drożdży świeżych
  • 400 g mąki pszennej, typ 550 lub 700
  • 3 łyżeczki słodu jęczmiennego
  • 2 łyżeczki soli
  • 20 g masła

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Paul - kamień do pizzy
    Paul - kamień do pizzy
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Zaczyn
  1. Wodę, drożdże i mąkę pszenną włożyć do naczynia miksującego 15 sek/obr.3 następnie przełożyć do miski, przykryć i odstawić 1 godzinę, a następnie na 12 godzin do lodówki

  2. Główne ciasto
  3. Miskę wysmarować olejem.

  4. Wodę, zaczyn, drożdże, mąkę pszenną, słód jęczmienny, sól, masło włożyć do naczynia miksującego 1 min. 30sek/obr.5 Wyrobić. Przełożyć do miski i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
    Stolnicę posypać mąką.

  5. Ciasto wyłożyć i podzielić na 12 części (po 70g) i przykryć. Pozostawić na 30 minut

  6. Rozwałkuj kawałki ciasta na płaskie placki (ok 12 cm) przykryć i zostawić na 30 minut. Kamień do pieczenia włożyć na środkową szynę w piekarniku. Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Przygotować strzykawkę z 50 ml wody. Łopatę do wyciągania chleba posypać mąką.

  7. 6 bulek dać na łopatę i jak się nagrzeje piekarnik dać na rozgrzany kamień do pieczenia i szybko dać wodę ze strzykawki do dolnego pojemnika i zamknąc szybko piekarnik.
    Piec 15 minut, wyciągnąć na ruszta do ostygnięcia. Następnie piec kolejne 6 bułek.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bułki

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY