Czas przygotowania
15h 45min
Czas całkowity
15h 45min
porcja/porcje/porcji
12
porcja/porcje/porcji
Poziom
Trudny
- TM 6
- TM 5
opublikowany: 04/04/23
zmieniono dnia: 04/04/23
Składniki
Zaczyn
- 100 g wody
- 1 g drożdży świeżych
- 100 g mąki pszennej, typ 550 lub 700
Główne ciasto
- 200 g wody
- 10 g drożdży świeżych
- 400 g mąki pszennej, typ 550 lub 700
- 3 łyżeczki słodu jęczmiennego
- 2 łyżeczki soli
- 20 g masła
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Paul - kamień do pizzy
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Wodę, drożdże i mąkę pszenną włożyć do naczynia miksującego 15 sek/obr.3 następnie przełożyć do miski, przykryć i odstawić 1 godzinę, a następnie na 12 godzin do lodówki
- Miskę wysmarować olejem.
- Wodę, zaczyn, drożdże, mąkę pszenną, słód jęczmienny, sól, masło włożyć do naczynia miksującego 1 min. 30sek/obr.5 Wyrobić. Przełożyć do miski i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Stolnicę posypać mąką. - Ciasto wyłożyć i podzielić na 12 części (po 70g) i przykryć. Pozostawić na 30 minut
- Rozwałkuj kawałki ciasta na płaskie placki (ok 12 cm) przykryć i zostawić na 30 minut. Kamień do pieczenia włożyć na środkową szynę w piekarniku. Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Przygotować strzykawkę z 50 ml wody. Łopatę do wyciągania chleba posypać mąką.
- 6 bulek dać na łopatę i jak się nagrzeje piekarnik dać na rozgrzany kamień do pieczenia i szybko dać wodę ze strzykawki do dolnego pojemnika i zamknąc szybko piekarnik.
Piec 15 minut, wyciągnąć na ruszta do ostygnięcia. Następnie piec kolejne 6 bułek.
Zaczyn
Główne ciasto
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
I adore the meals you have made. Very interesting, with thorough cooking instructions. It produces a nice, unique flavor and is spread scratch games evenly in dosage. Knowing your information website is pleasant.