thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 5min
Czas całkowity
2h 40min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Bułki tygrysie/wiejskie

  • BUŁKI PSZENNE
  • 400 g mąki pszennej
  • 240 g letnie mleko
  • 4 g suchych drożdży, lub 8g świeżych
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki cukru
  • 60 g letnia woda
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • MASA RYŻOWA
  • 120 g mąki ryżowej, białej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki cukru
  • 115 g ciepłej wody
  • 1 łyżki oleju
  • 4 g suchych drożdży, lub 8g świeżych

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    bułki pszenne
  1. Jeśli używasz świeżych drożdży do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włóż drożdże, wodę, cukier i ustaw 1min/37°C/obr. 3
  2. Dodaj mąkę, mleko, sól i olej, ustaw 3min/Ciasto"Ciasto"

    Jeśli używasz drożdzy suszonych dodaj na tym etapie wszystkie składniki zaczynając od płynnych i wyrób ciasto 3min

    Ciasto musi być miękkie i elastyczne (może się kleić)
  3. Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok 1,5h)

    W połowie wyrastania można złożyć ciasto na pół (pominęłam)
  4. Przygotuj masę ryżową zanim zaczniesz dzielić bułki.
  5. Podziel ciasto na 8 części i uformuj okrągłe bułki. Jeśli ciasto jest bardzo klejące łatwiej będzie je dzielić i formować mokrymi rękami. Ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, przykryj czystą ściereczką i zostaw na 15 minut do wyrośnięcia
  6. Zacząć nagrzewać piekarnik do 190°C
  7. Górę i boki bułek posmarować grubo pastą ryżową, odstawić do wyrośnięcia (ok. 20 minut, albo do nagrzania piekarnika)
  8. Piec w 190°C 30-35 minut do zarumienienia
  9. masa ryżowa
  10. Przed formowaniem bułek: wszystkie składniki połączyć w misce i dokładnie wymieszać, odstawić na 15 minut.

    Powinna być dość gęsta, ale dająca się rozsmarowywać łyżką- można dodać więcej wody lub mąki w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Porady

W niektórych piekarnikach może być konieczne skrócenie czasu lub obniżenie temperatury- za pierwszym razem najlepiej kontrolować kolor bułek co jakiś czas.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bułki tygrysie/wiejskie

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy