Czas przygotowania
2h 5min
Czas całkowity
2h 40min
porcja/porcje/porcji
8
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 23/09/18
zmieniono dnia: 24/09/18
Składniki
Bułki tygrysie/wiejskie
- BUŁKI PSZENNE
- 400 g mąki pszennej
- 240 g letnie mleko
- 4 g suchych drożdży, lub 8g świeżych
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczki cukru
- 60 g letnia woda
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- MASA RYŻOWA
- 120 g mąki ryżowej, białej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczki cukru
- 115 g ciepłej wody
- 1 łyżki oleju
- 4 g suchych drożdży, lub 8g świeżych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Jeśli używasz świeżych drożdży do "Blokada naczynia miksującego" włóż drożdże, wodę, cukier i ustaw 1min/37°C/obr. 3
- Dodaj mąkę, mleko, sól i olej, ustaw 3min/"Ciasto"
Jeśli używasz drożdzy suszonych dodaj na tym etapie wszystkie składniki zaczynając od płynnych i wyrób ciasto 3min
Ciasto musi być miękkie i elastyczne (może się kleić) - Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok 1,5h)
W połowie wyrastania można złożyć ciasto na pół (pominęłam) - Przygotuj masę ryżową zanim zaczniesz dzielić bułki.
- Podziel ciasto na 8 części i uformuj okrągłe bułki. Jeśli ciasto jest bardzo klejące łatwiej będzie je dzielić i formować mokrymi rękami. Ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, przykryj czystą ściereczką i zostaw na 15 minut do wyrośnięcia
- Zacząć nagrzewać piekarnik do 190°C
- Górę i boki bułek posmarować grubo pastą ryżową, odstawić do wyrośnięcia (ok. 20 minut, albo do nagrzania piekarnika)
- Piec w 190°C 30-35 minut do zarumienienia
- Przed formowaniem bułek: wszystkie składniki połączyć w misce i dokładnie wymieszać, odstawić na 15 minut.
Powinna być dość gęsta, ale dająca się rozsmarowywać łyżką- można dodać więcej wody lub mąki w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
bułki pszenne
masa ryżowa
Porady
W niektórych piekarnikach może być konieczne skrócenie czasu lub obniżenie temperatury- za pierwszym razem najlepiej kontrolować kolor bułek co jakiś czas.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?