

Składniki
na bułki
- 250 g wody
- 7 g suchych drożdży
- 250 g mąki pszennej typ 650
- 250 g mąki żytniej typ 720
- 30 g oleju
- 50 g ziaren słonecznika
- 1 - 1,5 łyżeczki soli
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułek
- ziarna słonecznika do posypania bułek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wlać wodę, wsypać drożdze, podgrzać 3 min/37*C/obr.1.
Wsypać pozostałe składniki, wyrobić
/3 min/
.
Ciasto przełożyć do innego naczycia i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie uformować 8 jednakowych bułeczek, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawic ponownie do wyrosnięcia na 30 min.
Przed wstawieniem do piekarnika bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami słonecznika.
Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.
bułek pszenno-żytnich ze słonecznikiem
Porady
Bułki można posypać innymi ulubionymi ziarenkami.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Polecam bułeczki pyszne
A ile by trzeba było dać drożdzy świeżych?
Pyszne
zamiast mąki 650 dałam 450
Rewelacja
Do wyprubowania