Czas przygotowania
1h 10min
Czas całkowity
1h 25min
porcja/porcje/porcji
10
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Składniki
Bułki Wrocławskie
- 30 g drożdży Babuni
- 10 g cukru
- 3 łyżki mleka
- 560 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 150 g letniego mleka
- 110 g letniej wody
- 35 g masła
- 1 łyżeczki soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- ZACZYN:
Drożdże, cukier i mleko umieścić w naczyniu miksującym "Blokada naczynia miksującego" obr. 3/3min. Odczekać 15 min, aż podwoi swoją objętość. - Dodać mąkę, jajko, mleko, wodę, masło i sól.
Wyrobić 4 min/ Interwał"Ciasto" - Wyrobione ciasto przelożyć do miski, posypać delikatnie mąką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 min.
- Z wyrośniętego ciasta formować bułęczki (kuleczki) lekko spłaszczyć dłonią. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić bułeczki jeszcze do wyrośnięcia na 15 min.
- Gdy bułki wyrosną tępą stroną noża zrobić przedziałki.
Piec w 180* 15-20 min do zarumienienia.
Bułki Wrocławskie
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Piekłem pierwszy raz lepsze jak z piekarni , kulki około 115 gram=10 bułek. Troszke więcej mąki
Marcanka:Polecam!
Marcanka:Cieszę się, że smakowały!
kowal101:Wszystko zależy od tego jakiej wielkośco będą
lotusja: U nas tylko te
Dymna: One są wyśmienite!
Gosia2601: Musisz je koniecznie wypróbować
A czy można mąkę orkiszową zamiast pszennej?
Witam,
jestem tu nowa i jest tu tyle wspaniałych przepisów a ja niestety nie umiem korzystać z thermomixa inaczej niż z cookidoo. Jak pracuje się na ekranie?
Pozdrawiam, Karolina
Bułeczki super. Chociaż za pierwszym razem mi nie wyszło, ale moja wina gdyż nie dodałam wody. Ale później jak wg przepisu to super.
Are you sure to delete this comment ?