thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
1h 10min
Czas całkowity
1h 25min
porcja/porcje/porcji
10 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 5
opublikowany: 27/12/16
zmieniono dnia: 04/09/18

Składniki

Bułki Wrocławskie

  • 30 g drożdży Babuni
  • 10 g cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 560 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 150 g letniego mleka
  • 110 g letniej wody
  • 35 g masła
  • 1 łyżeczki soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Bułki Wrocławskie
  1. ZACZYN:

    Drożdże, cukier i mleko umieścić w naczyniu miksującym Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" obr. 3/3min. Odczekać 15 min, aż podwoi swoją objętość.
  2. Dodać mąkę, jajko, mleko, wodę, masło i sól.

    Wyrobić 4 min/ InterwałCiasto"Ciasto"
  3. Wyrobione ciasto przelożyć do miski, posypać delikatnie mąką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 min.
  4. Z wyrośniętego ciasta formować bułęczki (kuleczki) lekko spłaszczyć dłonią. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić bułeczki jeszcze do wyrośnięcia na 15 min.
  5. Gdy bułki wyrosną tępą stroną noża zrobić przedziałki.

    Piec w 180* 15-20 min do zarumienienia.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bułki Wrocławskie/Poznańskie

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?