Składniki
Zaczyn
- 180 g mleka
- 30 gramów świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
bułki
- 750 g mąki pszennej
- 180 g ciepłej wody
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do czystego naczynia miksującego dodajemy mleko, drożdże i cukier. Mieszamy podgrzewając 37/1 min "Mieszanie"
Czekamy 10 min.
Do zaczynu dodajemy pozostełe składniki.
Wyrabiamy 1,5 min/"Ciasto"
Przekładamy do innego naczynia na 1,5 godz. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Podzielić ciasto na 15 równych części, utworzyć kulki spłaszczając je dłonią od góry. Układamy kulki na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 30 min do napuszenia.
Pieczemy w temp. 190 st. przez ok 15 min do zarumienienia.
Smacznego.
Zaczyn
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?