thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 30min
Czas całkowity
2h 30min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Łatwy

Składniki

Bułka paryska

Potrzebne

  • 15 g drożdży świeżych
  • 1 cukru, łyżeczka
  • 300 wody, ml, ciepłej
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 soli, łyżeczka
  • 30 g oleju

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego dać wodę, cukier, pokruszyć drożdże, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 3. Dodać mąkę, sól i olej, wyrobić 2 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto zostawić w naczyniu miksującym do podwojenia objętości. Po tym czasie przełożyć go na oprószony mąką blat, podzielić na 2 równe części. Z każdej z nich uformować podłużną bułkę. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia mąką blachę piekarnikową. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem naciąć bułki w 3 miejscach i posmarować je wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 210ºC (góra-dół) przez 30 minut. Po upieczeniu studzić na kratce.

Porady

Po więcej inspiracji zapraszam na mojego bloga https://madebymycha.pl/

*przepis ze strony https://posmakuj-to.blogspot.com/

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bułka paryska

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?