- TM 31
Składniki
Ciasto
- 1/2 płaskiej łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 250ml mleka
- 10 g masła, do wysmarowania formy
- 20 g oleju
- 2,5 łyżeczki 1 opakowanie suchych drożdży -, lub 30 g świeżych
- 300g mąki pszenej, pół na pół typ 450 i 650
Sos serowy
- 20 g mąki
- 30 g masła
- 350ml mleka
- 140 g żółtego sera, najlepiej ostrego
- 20 g startego parmezanu
- 1/2 dużej sera mozarella, lub 1 mała
- 2 ząbki czosnku
- liście świeżej bazyli, można użyć suszonej
- po 1/3 łyżeczek zioła, tymianek, rozmaryn zioła prowansalskie
- sól i biały pieprz
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wlać mleko, dodać drożdże, cukier - podgrzać 1 min / 37st.
Dodać mąkę, olej i sól - wyrobić 2 min/obr interwał.
Pozostawić ok. 30 min do wyrośnięcia, później uformować 16 bułeczek i ułożyć w wysmarowanej tortownicy by jeszcze podrosły, pozostawiając wolny środek na sos, a w tym czasie przygotować sos serowy.
Najpierw rozdrobnić sery ok. 10 sek obr 8, wymyć naczynie i wysuszyć .
Do naczynia włożyć masło i mąkę i podgrzać 2,30 min 100st./obr 1.
Wybrać turbo 2 sek i przez zamkniętą pokrywę wrzucić czosnek.
Dodać mleko, zagotować 3 min 90st./ obr 1.
Dodać pozostałe składniki i zmiksować kilka sek obr 6.
Umieścić sos w środku tortownicy i piec razem z bułkami 30 -40 min 180st.
Ciasto
Sos serowy
Porady
Warianty pieczenia:
1. Bułeczki można podpiec 10 min i dopiero wlać sos
2. Lekko docisnąć brzegi bułeczek od środka, żeby sos się nie rozlał pod nie i od razu wlać sos.
3. Można sos przelać do mniejszej formy i ustawić w środku tortownicy - ( chyba ta wersja jest najlepsza)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze