thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

  • 250 g mąki orkiszowej razowej
  • 250 g maki pszennej chlebowej
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 10 g suchych drożdży
  • 1 Łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • ziarna słonecznika, płatki owsiane, do posypania
  • 1 roztrzepane jajko z łyżką mleka, do posmarowania bułek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia włozyć mąki, wlać wodę, wrzucić drożdże, masło, miód, sól, kminek i siemie. Składniki wyrobić czas 2 minuty obr.poz. Interwał.

    Ciasto wyłozyć z naczynia do miski i przykryć lnianą ściereczką i zostawic do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Nastepnie wyłożyc blaszkę papierem do pieczenia, z ciasta uformować bułeczki i ułozyć na blaszce, przykryć sciereczką na kolejne 30 minut. Potem posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i posypac ziarnami słonecznika i płatkami owsianymi.

    Piec bułeczki w temperaturze 200 stopni przez 12-15 minut.

    Wystudzić.

    Podawać z masłem i ulubioną konfiturą tmrc_emoticons.-) smacznego tmrc_emoticons.-)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bułeczki pszenno-orkiszowe

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?